Київська влада відмовляється демонтувати пам'ятник дружби між Києвом і Москвою. Бо немає порядку демонтажу

Пам'ятний знак "На честь дружби Києва та Москви" з'явився у сквері на розі вулиць Смолича та Маршала Якубовського ще у 2001 році. Тоді Голосіївський район носив "горде" найменування – Московський. Замовником виступала Московська РДА. 

Чиновники аргументують відсутність можливості  демонтажу тим, що пам'ятник досі знаходиться на балансі комунального підприємства з утримання зелених насаджень Голосіївського району Києва як основний засіб зовнішнього благоустрою з балансовою вартістю 105 500 грн. Також серед аргументів зазначають, що станом на сьогодні немає порядку демонтажу пам'ятників з інформацією про міста держави-агресора і цей пам'ятний знак не підпадає під дію “Закону про декомунізацію”.   

Про це йдеться
у відповіді КМДА на запит депутатки Київради Аліни Михайлової.


"Шкода, що замість вирішення питання з демонтажем, чиновник включили бюрократичні механізми, лише для того, щоб нічого не переносити. Звісно, ми його демонтуємо, але опір чиновників вражає. І це як чергове нагадування, збудувати висотку з порушенням містобудівних норм - будь ласка. Знести пам’ятник "р…сні" - нема повноважень", - зазначила депутатка на своїй сторінці в ФБ. – "Звичайно, що я подам проект рішення, звичайно, що я буду проходити сто п’ятсот комісій та робочих груп, щоб "подібну" братську плиту знесли, бо в Україні триває 8 рік війна з країною чиє місто претендує на дружбу та "старшого брата".

 

Юлія Кіріллова, координаторка соціального відділу "Жіночого Ветеранського Руху", пояснила "Коментарям"

Саме наше Громадське об’єднання було ініціатором зносу чи перенесення цього пам’ятника. До нас звернулося кілька жінок-волонтерок, жительок Голосіївського району, вони хотіли висадити в сквері на Якубовського алею квітів в пам’ять жінок, які загинули на українсько-російській війні. За даними ГО,  загиблих захисниць вже 16.

Члени ГО, зі здивуванням, виявили, що там розташований пам’ятний знак "Дружби Києва і Москви". Він знаходиться в аварійному стані - на нього вже не раз вчинялися вандальські напади: він залитий фарбою та розбитий. Вони звернулися до Голосіївської РДА з проханням демонтувати цей знак. На що їм дали роз’яснення, що це не пам’ятник, не пам’ятний знак, а проста стела-монумент, яка знаходиться на балансі районного УЗН, і Голосіївська адміністрація не має повноважень стосовно демонтажу.

Тоді ми звернулися до учасниці нашого руху депутатки Київради  Аліні Михайлової (1-ша окрема штурмова рота ДУК ПС – ред.) з проханням посприяти у демонтажі стели і посадці в цьому сквері Алеї пам’яті.

Відповідь  від КМДА маємо.

На цьому ГО не думає зупинятися.

Оскільки це ні є ні культурною, ні архітектурною пам’яткою і не пам’ятником, що охороняється за Законом, ми будемо наполягати на  демонтажі зі скверу. Хай його (знак -ред.) списують з балансу, переносять до музею "заборонених предметів”. Бо не про яку дружбу не може бути мови. Росія - країна агресор, вона вбиває наших братів і сестер

Довідка “Коментарів”

ГО “Жіночий ветеранський рух” –  це консолідація жінок ветеранок україно-російської війни, діючих військовослужбовиць, волонтерок. Створена для збільшення можливостей реалізації себе в суспільстві.

Юлія Кіріллова. За освітою юрист. У 2014 році парамедик-доброволець, в 2015 діловод в 25 батальйон "Київська Русь" (ЗСУ). Згодом була переведена на посаду розвідника гранатометника.


Читайте также