У Києві попрощалися з письменницею Вікторією Амеліною, яка загинула через обстріл Краматорська (ФОТО)

Сьогодні попрощатися з Вікторією Амеліною, яка загинула через обстріл Краматорська, прийшли її близькі та родичі, письменники, правозахисники та небайдужі українці

Сьогодні в Києві попрощалися з українською письменницею Вікторією Амеліною, яка загинула за декілька днів після ракетного обстрілу Краматорська 27 червня. Про це повідомляє "РБК-Україна", передають "Коментарі" .

Церемонія прощання відбулася у Михайлівському Золотоверхому соборі, де й відслужили панахиду за загиблою . Попрощатися з Вікторією прийшли її рідні, близькі, правозахисники, письменники, журналісти та небайдужі кияни.

Відомо, що ще одна церемонія прощання пройде завтра, 5 червня, у Львові, де народилася письменниця. Попрощатися з нею можна буде у Гарнізонному храмі Святих Апостолів Петра та Павла о 15:00.

Поховають Вікторію на Личаківському цвинтарі.


Що відомо про Вікторію Амеліну і як вона загинула?

Вікторії було 37 років, у неї лишився 10-річний син.

Вона народилася у Львові у 1986 році, у 14 років емігрувала до Канади. Але невдовзі дівчина повернулася до України та закінчила "Львівську політехніку" з дипломом магістра комп'ютерних наук.

Понад 10 років Вікторія працювала програмістом у міжнародних IT-компаніях. У 2014 році вийшов її перший роман "Синдром листопаду, або Homo Compatiens", після чого вона кинула кар'єру програміста та вирішила сконцентруватися на письменницькій діяльності.

Вона написала дитячі книги "Хтось, або Водяни Серце" (2015 р.), "Е-е-есторії екскаватора Екі" (2021 р.) та роман "Будинок для Дому" (2017 р.).

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Вікторія брала активну участь у дослідженнях військових злочинів російських окупантів. Для цього вона приєдналася до команди організації Truth Hounds, яка з 2014 року документує порушення прав людини в Україні та інших країнах Східної Європи та Центральної Азії.

Саме Вікторія знайшла у селі Капітолівка Харківської області, біля Ізюма, закопаний щоденник дитячого письменника Володимира Вакуленка. Під час окупації його розстріляли російські військові. Тіло 50-річного письменника після визволення території знайшли у братській могилі.

27 червня 2023 року Амеліна перебувала у Краматорську з делегацією колумбійських журналістів та письменників. У момент обстрілу вони обідали в ресторані, який через ракетний удар було зруйновано. Дівчина зазнала серйозних поранень, її госпіталізували до Дніпра.

На жаль, 1 липня Вікторія померла у лікарні від отриманих травм. Зазначимо, що це сталося в день народження Володимира Вакуленка, чий щоденник вона раніше знайшла.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися