Київські митники зберегли давній палеонтологічний скарб (ФОТО)

Митники вилучили камені з відбитками давніх вимерлих риб

Київські митники вилучили з поштового відправлення камені віком 407 млн років із відбитками вимерлих давніх риб часів раннього девону. Про це повідомляє Державна митна служба України, передають "Коментарі".

Митники запобігли незаконному вивезенню палеонтологічного скарбу з України до США у міжнародному поштовому відправленні.

Митники запідозрили, що чотири камені у відправленні з Києва можуть мати давнє походження, і направили їх на експертизу до Національного науково-природничого музею НАН України.

За висновком експертів, ці камені є плитками відомого древнього червоного пісковика з відбитками вимерлої панцирної риби. Два зразки мають відбитки одного панцира риби виду Stentiopelta pustulata; третій зразок також є фрагментом вимерлої панцирної риби, вид якої поки що не визначено. Четвертий камінь являє собою уламок одного зі зразків. Ці камені були знайдені на Поділлі в басейні річки Дністер.

Фахівці музею визначили, що всі зразки є оригінальними відбитками фосилій з двох боків. Геологічний вік зразків становить близько 407 млн років. Всі екземпляри мають культурну та наукову цінність як геологічна спадщина. Крім того, експерти рекомендують включити зразки до Державного реєстру національного культурного надбання, а також до Музейного фонду України.

Згідно з чинним законодавством, для вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібно мати свідоцтво Міністерства культури України. Співробітникам митниці такого дозволу відправник не надав.

Київська митниця склала протокол про порушення митних правил стосовно громадянина, який відправив за кордон цінні скам'янілості.

Палеонтологічні цінності було вилучено.

Як раніше писали "Коментарі", під час археологічних розкопок на території Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" виявлено фрагменти давніх лопат, які використовувалися для обробки землі в часи Київської Русі.

Нагадуємо, що у Вишгородському районі Київської області виявили унікальну знахідку - стародавню пастку для вилову риби. Житель села Новосілки Вишгородського району на березі Десни виявив вимиті річними водами дерев'яні конструкції. Після звернення чоловіка до Вишгородського історико-культурного заповідника місце знахідки було обстежене археологами та співробітниками заповідника.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


кпуввр

8 грудня 2023, 03:47

цє пєрємога )

кпуввр

8 грудня 2023, 03:47

цє пєрємога )

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися