У Києві на Трухановому острові виявили унікальну рослину (Фото)

В українській столиці на Трухановому острові виявили рідкісну червонокнижну рослину

В українській столиці на Трухановому острові виявили рідкісну червонокнижну рослину грозницю багатороздільну. Про це стало відомо з повідомлення, опублікованого Київським еколого-культурним центром на його ресурсах у соціальних мережах.

За словами екологів, різниця багатороздільна – це маленька папороть, рідкісна рослина Києва. Про значно рідше червонокнижних сон-трав або пролісок. Відповідно до Червоної книги України вона має статус рідкісний вид (тобто vulnerable (VU) відповідно до категорій IUCN), вона також внесена до Додатка I до Бернської конвенції. Вона також має статус Data Deficient (DD) згідно з Європейським Червоним списком.

Грона - це рідкісний раритет з часів льодовикового періоду. Вона відноситься до папороті і на мільйони років старше відомих багатьом звичайним папороті типу орляка. Гронянка для Києва з ботанічної та екологічної точки зору такий самий раритет як київська Софія з погляду архітектури та історії. Загалом в Україні відомо лише близько 30 місць її зростання, – пояснюють у КЕКЦ.

Гронянка, або як її ще називають у народі "ключ-трава" тісно пов'язана з народним повір'ям пошуку папороті квітки в ніч на Івана-Купала. Справа в тому, що у цієї папороті, на відміну від інших, справді схоже на квіткове стебло ніжки зі спорами. Тому за повір'ями саме грона могли відкрити підземний вхід у скарби.

На початку 2000-х років гроздюшку багатороздільну ботаніки знайшли на двох київських островах – Долобецькому (Гідропарк) та Трухановому. Однак на Долобецькому цю ніжну рослину знищили рубкою дерев, а на Трухановому – прокладанням нової дороги та незаконним звалищем. Здавалося, рідкісна рослина втрачена для Києва назавжди.

За словами екологів, така знахідка – ще один вагомий аргумент на користь якнайшвидшої заповіді Труханова острова як унікальної та цінної природної ділянки Києва.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Степан

19 вересня 2023, 09:27

То як насправді називається ця рідкісна папороть:грозниця багатороздільна, різниця багатороздільна, грона чи гроздюшка багатороздільна? Джерело: https://kyiv.comments.ua/ua/news/society/developments/20283-u-kievi-na-truhanovomu-ostrovi-viyavili-unikalnu-roslinu-foto.html © Comments.ua Джерело: https://kyiv.comments.ua/ua/news/society/developments/20283-u-kievi-na-truhanovomu-ostrovi-viyavili-unikalnu-roslinu-foto.html © Comments.ua Джерело: https://kyiv.comments.ua/ua/news/society/developments/20283-u-kievi-na-truhanovomu-ostrovi-viyavili-unikalnu-roslinu-foto.html © Comments.ua Джерело: https://kyiv.comments.ua/ua/news/society/developments/20283-u-kievi-na-truhanovomu-ostrovi-viyavili-unikalnu-roslinu-foto.html © Comments.ua

Ірина

19 вересня 2023, 09:17

Це ж треба примудритися в одному тексті одну рослину назвати п*ятьма різними назвами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися