Наші гроші: у Кличка влаштували таємний розпил на ремонті госпіталю ветеранів війни за 1 млрд

Журналісти видання "Наші гроші" опублікували розслідування, де стверджується, що київська міська влада влаштувала "таємний розпил" на ремонті госпіталю ветеранів війни за 1 млрд грн

Журналісти видання "Наші гроші" опублікували розслідування, де стверджується, що київська міська влада влаштувала "таємний розпил" на ремонті госпіталю ветеранів війни за 1 млрд грн. Про це стало відомо із відповідного матеріалу.

Видання пише, що з 30 вересня до 6 жовтня в системі "Прозорро" оприлюднено 67 тисяч повідомлень про закупівлю на 13,34 млрд грн. На ремонт доріг проведено тендери на 0,83 млрд грн (6% усіх закупівель).

"Київський міський клінічний госпіталь ветеранів війни" минулого тижня уклав чергові угоди щодо ремонту свого головного корпусу на 576 млн грн. І тепер з урахуванням укладених упродовж року угод на цей корпус протендерили вже 1,07 млрд. грн. З них 504 млн грн – це ремонт фасаду із заміною вікон, решта півмільярда – це підряди на ремонт окремих восьми поверхів корпусу.

Цей ремонт здійснюється за рахунок видатків міста Києва, передбачених Департаментом охорони здоров'я КМДА. Тут планується створити реабілітаційний центр. З червня 2022 року ця медустанова почала приймати на етапне лікування та реабілітацію поранених українських військовослужбовців, реабілітацію вже пройшли понад півтори тисячі воїнів.

У матеріалі сказано, що деякі особливості закупівель послуг з ремонту вказують на те, що зараз відбувається розпилювання бюджету. Спочатку госпіталь за 7,33 млн грн найняв якесь ТОВ "Інжинірингбуд ЛТД" на виготовлення проектної документації без відкритих торгів. Раніше ця фірма називалася "Абсолют сервіс ЛТД" та її співвласником був В'ячеслав Березовський.

"Тому не дивно, коли на відкриті торги з самого ремонту госпіталю заявилася одна єдина фірма "Абсолют-клімат" того ж Березовського. Жодна відома у Києві будівельна компанія не захотіла навіть заявитись на виконання проекту, зробленого пов'язаною з одним із учасників ринку фірмою", - Затверджується в статті.

При цьому госпіталь у тендерній документації не оприлюднив своєї проектно-кошторисної документації (ПКД), на основі якої будівельні організації могли б розробити свої пропозиції. Її замовник обіцяв показати лише переможцю тендеру лише за п'ять днів після укладення договору.

Тобто точну інформацію про будівельний проект будівельники повинні тільки після торгів, на які вони вже повинні прийти з кошторисом.

Для розробки кошторисів учасниками торгів госпіталь оприлюднив лише дефектні акти, в яких було вказано загальні контури робіт. Наприклад: "Заповнення віконних отворів готовими блоками площею понад 3 м2 із металопластику в кам'яних стінах житлових та громадських будівель".

Щоб створити власну проектно-кошторисну документацію з ремонту ціною півмільярда гривень на підставі дефектних актів, учасники ринку мали лише один тиждень. За оцінкою джерел "Наших грошей" на будівельному ринку, за цей термін дуже складно розробити ПКД навіть для ремонту ціною 50 мільйонів, не кажучи вже про десять більший проект.

Отже, ситуація коли замовник спочатку без тендера вибрав одну фірму на проект. Потім не оприлюднив проект, але оголосив тендер щодо цього проекту у неймовірно стислий термін. І віддав усі підряди єдиному учаснику відкритих торгів, пов'язаному із проектною фірмою.

Оскільки проектно-кошторисна документація вже давно готова, і замовник узяв її в однієї колишньої фірми Березовського та передав актуальній фірмі Березовського, "Наші гроші" звернулися і до шпиталю, і до департаменту охорони здоров'я КМДА, і до КМДА з проханням надати нам кошториси будівництва. Однак усі вони відмовилися це зробити.

Після цього до органів мера Києва Віталія Кличка звернувся вже з депутатським запитом нардеп Ярослав Юрчишин. Однак його також проігнорували.

Отже, станом на зараз, коли роботи вже виконуються, ціна вікон та інших будматеріалів у договорах на суму 1,07 млрд. залишається невідомою.

У липні ця фірма -підрядник "Абсолют-клімат отримала поспіль ремонт відділення швидкої медичної допомоги на вул. Богатирській, 4а за 113 млн. грн. Перевірка кошторису показала, що більшість цін будматеріалів було завищено.

У 2023 році одним із найбільших постачальників різних будматеріалів для "Абсолют-клімату" стало ТОВ "Терра БМ". Це багаторічний постачальник продовольства для Міноборони, пов'язаний із угрупуванням "білоцерківських". Саме до групи входить ТОВ "Актив компані", в контракті з яким Міноборони минулої зими і прописало яйця по 17 гривень за штуку та картопля по 22 гривні за кілограм.

До кінця 2022 року власницею "Преміум компані" була особисто Тетяна Глиняна, яка вважається лідером "білоцерківських". У 2015 році вона була присутня на передачі хабара її власним зятем військовому закупнику за постачання продовольства. Але слідство відпустило її, вирішивши, що оскільки вона сиділа на задньому сидінні легкового авто, а зять передавав хабар із переднього пасажирського військового сидіння у кріслі водія, то Глиняна не була присвячена злочинному наміру зятя.

Антимонопольний комітет у листопаді 2022 року вніс преміум компані до чорного списку за змову на старому тендері Міноборони. Після цього фірма і влаштувала перейменування та зміну засновників. Звісно, після бана від АМКУ у торгах вона вже не брала участі, але стала постачальником товарів для іншого учасника торгів. І вже не на військово-продовольчому ринку, а за будматеріалами.

Директором "Київського міського клінічного шпиталю ветеранів війни" Борисом Борисовим, уповноваженою особою – Олена Пономарьова. Госпіталь перебуває у віданні КМДА Віталія Кличка, який особисто контролює перебіг ремонту.

Директором та засновником столичної Абсолют Клімат є В'ячеслав Березовський. До 2018 року співзасновником був Ігор Довгань із Києва. Наразі "Абсолют-клімат" прописаний у Києві за адресою вул. Архітектора Вербицького, 1Г.

В'ячеслав Березовський також власник столичної ТОВ "Фітнес Сіті" разом із Віталієм Романовим, Лілією Муштенко та директором фірми Віталієм Усеченком. Останній керує громадською організацією, без ознак неприбутковості, "Федерація бодібілдингу, фітнесу та бодіфітнесу в Києві", що знаходиться на Хрещатик, 12.

За адресою фірми "Фітнес Сіті" на лівому березі проспекту Петра Григоренка, 5А знаходиться спортивний клуб "Fitness City" площею понад 800 кв.м.

Березовський до 2018 року був співвласником фірми Абсолют Сервіс Лтд з Євгеном Ковгаровим, після чого вийшов зі складу засновників, а фірму перейменували на Інжинірингбуд Лтд. І вже під цією назвою фірму було обрано розробником проектів з ремонту госпіталю ветеранів.

"Абсолют-клімат" володіє часткою 20% у корпорації "Євробудінвест", якою керує Павло Татаренко. У власниках також присутні такі компанії: ТОВ "Будівельна група "Капітель", ТОВ "Спеціалізована пересувна механізована колона №1", ТОВ Фірма "Екорембуд ЛТД", закрите АТ "Електро", дочірнє підприємство "Промспецбуд„ м.Кременчук“", ТОВ "Управління будівництва Рівненської АЕС".

"Абсолют Клімат" був субпідрядником фірми "АБК "Будмонтаж" з розвитку Національного інституту раку.

З 2017 року "Абсолют Клімат" укладено 153 договори на 2,6 млрд грн, найбільше – з комунальним некомерційним підприємством Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Коля

11 жовтня 2023, 06:03

За 30-років може вже втомився.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися