У Києві нагадали про важливу заборону: що варто знати людям

У Київській міській державній адміністрації нагадали про дуже важливу заборону

У Київській міській державній адміністрації нагадали про дуже важливу заборону — людей закликають не палити сухе листя та траву. Про це стало відомо з офіційного повідомлення, опублікованого прес-службою КМДА на її ресурсах.

За словами чиновників, досі існують міфи, пов'язані зі спалюванням листя, сухої трави та інших рослинних решток. Зокрема існує думка, що це не шкідливо і навіть покращує врожайність.

Насправді спалювання рослинних залишків становить суттєву загрозу природі: з листям згоряють зимуючі корисні комахи, руйнується ґрунтовий покрив, відбувається збіднення ґрунту.

Крім того, при спалюванні сухого листя і трав у легені людини та тварини потрапляють важкі метали, діоксини, бензопірени, оксиди азоту та інші канцерогенні сполуки. Також слід не забувати про ризик виникнення пожеж, що в умовах військового стану є особливо небезпечним.

Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, за самовільне випалення рослинності або її залишків передбачено накладення штрафу від 3 060 до 21 420 грн, а ті ж дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, передбачають штраф від 6 120 до 30 .

Якщо дії спричинили виникнення лісової пожежі або розповсюдження її на значні площі - штраф від 4590 грн до 30600 грн. Крім цього, згідно зі статтею 113 Кримінального кодексу України підпали можуть розглядатися як диверсії. В умовах воєнного стану вчинення таких дій може спричинити позбавлення волі на 15 років або довічне ув'язнення з конфіскацією майна.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися