У Софійському соборі зробили важливу заяву щодо ремонту куполів: був скандал

У національному заповіднику "Софія київська" зробили важливу заяву про ремонт куполів Софійського собору

У національному заповіднику "Софія київська" зробили важливу заяву про ремонт куполів Софійського собору, який спричинив скандал у соціальних мережах. Про це стало відомо з офіційного повідомлення, опублікованого прес-службою установи на його ресурсах.

Відомо, що Софійський собор, архітектурна пам'ятка XI століття, внесена у всесвітню спадщину ЮНЕСКО, потребує негайної реставрації куполів та хрестів. Існуючий вкрай незадовільний стан даху, конструктивів та куполів собору став не просто проблемою для музею, а й загрозою для збереження цілісності унікальної пам'ятки, що входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У прес-службі зазначили, що останніми роками неодноразово наголошували на Міністерстві культури та інформаційної політики необхідність ремонту, але фінансування не виділялося. В результаті 14 січня 2022 року близько 23 години впав хрест з південно-східного бані Софійського собору.

За результатами досліджень технічний стан конструктивної системи куполів і, особливо, центрального купола оцінюється як непридатне до нормальної експлуатації, конструкції та обшивка хрестів, їх з'єднання з підхресним яблуком до маківки та фальцеві сполуки знаходяться у гостро аварійному стані у будь-який час призвести до руйнування як частини куполів. , так і маківок і хрестів.

Там повідомили, що на сьогодні за кошти меценатів виготовлено шість хрестів та планується виготовлення центрального хреста. Для оплати ремонту за проектом залучатимуться державні та благодійні кошти, а також кошти із спеціального фонду.

Цього року для виконання робіт, заявлених у тендері, виділено з Державного бюджету 2 млн. грн. на встановлення хрестів та заміну конструктивних систем кріплення на всіх куполах. Інші роботи, у тому числі й золочення, виконуватимуться після закінчення воєнного стану.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися