Кияни обурені створенням нових муралів у столиці

До влади звернулися з петицією

У Києві вимагають призупинити офіційну підтримку органами місцевої влади створення нових муралів до затвердження прозорого механізму залучення громади та експертного середовища до затвердження їх ескізів. Про це йдеться у відповідній петиції, зареєстрованій на офіційному сайті Київської міської ради, передають "Коментарі".

Автор петиції №12541 Марія Виноградова вимагає від столичної влади призупинити офіційну підтримку органами місцевої влади створення нових муралів до затвердження прозорого механізму залучення громади та експертного середовища до затвердження їх ескізів. Вона зазначила, що мурали стали невід’ємною ознакою Києва. Стінописи збагачують культурний ландшафт столиці і впливають на його візуальний образ.

"Водночас, саме через мурали, їх виконання та місце розміщення, виникає велика кількість конфліктів в місті. Це пов’язано з різним сприйняттям їх мистецької цінності і, головне, непрозорою процедурою прийняття рішень щодо їх створення. Публічний простір належить усім киянам і, часто, їм не байдуже, що в ньому з’являється", — йдеться у петиції.

На думку авторки петиції, рішення щодо того чи іншого муралу зазвичай приймаються представниками районних державних адміністрацій без консультацій з громадою та експертами.

"Часті випадки, коли навіть співвласники будинків не дають згоду на створення муралу. Думка киян просто ігнорується. Особливе обурення викликає нанесення муралів на стінах будинків з охоронним статусом без попереднього погодження з Департаментом охорони культурної спадщини", — заявила Марія Виноградова.

Авторка петиції висловила серйозне занепокоєння щодо відсутності відкритої процедури погодження муралів на фасадах будинків у Києві. Вона вважає, що необхідно для досягнення балансу між вільним виразом митця та збереженням самобутнього образу міста з повагою до його мешканців розробити відкритий механізм залучення громади та експертного середовища до затвердження муралів на фасадах будинків та створити прозорий механізм погодження з експертними органами.

Серед вимог, викладених у петиції, наступні:

·       Розробити та затвердити на рівні місцевої влади Положення "Про погодження створення муралів у м. Києві".

·       Розробити відкритий процес залучення громади та експертного середовища до обговорення та погодження муралів.

·    Створити онлайн-платформу або інші засоби комунікації, які б дозволяли громаді висловлювати свої думки та пропозиції щодо муралів.

·       Проводити консультації та громадські обговорення ескізів муралів перед їх затвердженням.

·       Заборонити створення нових муралів на фасадах будівель до впровадження відкритого механізму залучення громади та експертів.

Для розгляду у Київській міській раді петиція має зібрати шість тисяч голосів. Збір підписів триває.

Читайте також, що кияни вимагають облаштувати паркінги біля станцій метро.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Миколай

23 листопада 2023, 18:31

Лише окремі люди проти муралів, більшість за мурали.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися