Новорічний стіл для киян: чи зросли в ціні продукти

Нинішній новорічний стіл порівняно з минулим подорожчав на 8 – 12%

Новий рік на підході, і українці готуються святкувати. Який святковий стіл без олів’є, оселедця під шубою, шампанського та мандаринів?   

Голова ради ГО "Інститут податкових реформ", віцепрезидент Асоціації платників податків України Олена Хотенко розповіла, чи подорожчав новорічний стіл. За словами Олени Хотенко, нинішній новорічний стіл порівняно з минулим подорожчав на 8 – 12% і обійдеться киянам у 2020 грн (разом із червоною ікрою та іншими делікатесами). Ціни зросли переважно за рахунок м’яса. А от делікатеси, навпаки, здешевіли.


Олексій Дорошенко, директор української Асоціації постачальників торговельних мереж також зазначив, що червона ікра та червона риба дешевші цього року, ніж минулого. Імпортний алкоголь також став дешевшим. Найбільше ж зросли в ціні овочі. Тому якщо пенсіонер накриває новорічний стіл, то подорожчання становить у середньому до 10%, якщо ж українець, який живе на середню зарплату, – то вартість зросла десь на 5%, а якщо людина, яка може багато витратити, то новорічний стіл став для неї дешевшим.

Найтрадиційніша новорічна страва, без якої ми не уявляємо святкування Нового року, – олів’є. За підрахунками Олени Хотенко, 64 грн у цьому році коштуватиме 1 кг олів’є, що дорожче на 8,4% ніж минулого року, переважно за рахунок підвищення цін на ковбасу. Найбільше подорожчали м’ясо, ковбаса, сири та холодні закуски.

picture

Якщо салат "оселедець під шубою" у 2016 році коштував 21 грн за 840 г, то зараз за таку ж масу доведеться сплатити 25 грн. Тобто це не дуже великі зміни за 3 роки. Холодець масою 750 г коштував 58 грн минулого року, а цього – 61 грн.

На алкоголь для новорічного столу цьогоріч українцю доведеться витратити 230 грн (переважно шампанське). Минулого року ця сума була близько 180 грн. Овочі та фруктиЗа 1 кг мандаринів у минулому році у середньому доводилось платити 27 грн, у цьому – 28.

picture

Як раніше повідомляло видання "Коментарі", як Київ прикрасили до свят.

Джерело: https://comments.ua/


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися