Київські митники вилучили унікальний артефакт часів динозаврів (ФОТО)

Геологічний вік близько 161-165 млн років

Київські митники затримали палеонтологічний ексклюзив віком близько 161-165 млн років при спробі незаконно переслати її за кордон.

Про це повідомляє Київська митниця. 

Під час митного контролю міжнародного поштового відправлення, яке прямувало з Тернополя до США, митники звернули увагу на незвичний шорсткий камінець з наростами. Через зовнішні ознаки органічних решток на камені, митники скерували його до Національний науково-природничий музей НАН України для встановлення належності зразку до культурної цінності.

Як визначили експерти, цей "камінець" – панцир морського їжака Pygaster michelini, на якому оселилася Serpula sp. З позиції палеонтолога, це - ексклюзив. Ймовірне місце знахідки – Трахтемирів (Черкащина), басейн річки Дніпро. Геологічний вік - близько 161-165 млн років.

Фахівці підтверджують унікальність зразка та відзначають його винятково добре збереження. Скам'янілість походить з відкладів келовейського періоду юрської ери. Цей предмет має велике значення як культурна спадщина у галузі геології. Експерти рекомендують внести це відкриття до Державного реєстру національних надбань, а також включити його до Музейного фонду України.

Київська митниця зазначає, що для вивезення через митний кордон культурних цінностей необхідно мати відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого документа в даному випадку митникам надано не було.

Складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України. Скам’янілість вилучено до рішення суду. Це не перша скам’янілість, виявлена київськими митниками цього року під час митного контролю міжнародних поштових відправлень.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що Київська митниця передала до чотирьох музеїв збережені від незаконного вивезення культурні цінності.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Сергій

22 грудня 2023, 16:16

У вапняному кар'єрі с. Мала Комишуваха, Ізюмського району, Харківської області. Таких окам'янілостей повно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися