На річку Почайна у Києві можна подивитись з висоти (ВІДЕО)

Як виглядає водойма та відновлений шлюз

На відновлений шлюз на річці Почайна можна подивитись з висоти. Відео оприлюднила громадська активістка Аннабелла Морина, передають "Коментарі".

За її словами, Почайна сьогодні — це не тільки мала ріка, але й велика водна система, яка скидається із шести великих озер, поєднаних перепускними каналами.

"По-суті ці озера і є ріка. В них, також як раніше в цілісне річкове русло Почайни, із заходу (зі сторони Мінського масиву, Куренівки, Пріорки) впадають притоки — малі річки. Правда, сьогодні вони течуть здебільше по підземних трубах. Це Мушинка, Коноплянка, Курячій Брід, Сирець, Кирилівський струмок та струмок Бабин Яр. Єдина річечка —  притока, яка наразі не впадає в Почайну, а історично була першою із півночі — це Водиця", — зазначила Аннабелла Морина.

На її думку, якщо б на сучасній Почайні не було озер, то під час дощу території навколо заливало б набагато більше. І сьогодні рівень води в річці та озерах може підіймається на понад 1,5 метри.

"Також рівень води в Почайні може підійматися в наслідок його підняття в Дніпрі. І тоді води річки, друга назва якої Йордан, течуть в зворотному напрямку. Як на справжньому Йордані", — додала громадська активістка.

На оприлюдненому відео можна побачити відновлений шлюз на річці Почайна, який побудовано у 70-ті роки XХ століття. Головна функція цієї споруди — регулювання рівню води.

Два роки тому на Оболоні почали активне розчищення та відновлення природного річища річки Почайна. Бетонне річище річки Почайна формувалося у 1950-ті роки. Під час будівництва Оболонського району Києва річку Почайна частково засипали та в кількох місцях проклали підземні колектори. Це перша ревіталізація річки не тільки у Києві, а й в Україні.

Для того, щоб вивільнити річку, зняли 900 тон бетону, а береги укріпили природними матеріалами. За створення на берегах річки Почайна парку у Київській міській раді проголосували ще у 2017 році. Проєкт нової зони відпочинку передбачає створення міського парку з велосипедними доріжками, по якому можна буде гуляти зі станцій метро "Оболонь" та "Почайна" до парку "Наталка".

Дивіться відео, як у Києві розчищали русло річки Почайна.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися