У Києві видали колекційну купюру "нуль євро"

Колекційні банкноти можна придбати

З 13 січня 2024 року Національний заповідник "Софія Київська" реалізує нові сувенірні купюри "нуль євро", які приурочені до пам'ятки архітектури ХІ століття — Золоті ворота. Ці колекційні банкноти мають фіолетовий колір і виглядають подібно купюрам з номіналом 500 євро, при цьому їхні розміри відповідають банкнотам номіналом у 20 євро.

Про це поінформували у заповіднику "Софія Київська".

Зазначаться, що це випуск сувенірної купюри започаткував у 2015 році французький бізнесмен Ричард Файл (Richard Faille). Ідею випуску банкноти "нуль євро" підтримав Національний банк Франції за згодою Європейського центрального банку (ЄЦБ).

Основна філософія проєкту — підтримка туризму, популяризація найважливіших культурних та історичних пам’яток, а також сприяння збереженню та матеріальному забезпеченню європейської культурної спадщини, — йдеться в повідомленні.

Сувенірні купюри мають зовнішній вигляд, аналогічний справжнім євро, і виготовлені за тією ж технологією, що використовується для виробництва автентичних євробанкнот.

Сувенірні купюри викликали справжній ажіотаж у колекціонерів, а їхня ціна іноді зростала від €1,5 до €900. 2019 року лише за півріччя у світі з’явилося майже 400 видів таких сувенірних бонів. Враховуючи, що випуск купюр здійснюється обмеженим, пронумерованим і точно каталогізованим накладом, фахівці передбачають постійне зростання їхньої ціни через певний час після завершення розпродажу", — повідомляють у "Софії Київській".

Колекційні банкноти можна придбати в сувенірній крамничці на вході під Дзвіницею Національного заповідника "Софія Київська" або замовити онлайн на офіційному сайті Софії Київської у розділі "Музейна крамничка". Вартість сувенірної купюри музейники поки не вказали.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися