Неподалік Києва знайшли кладовище віком тисяча років (ФОТО)

Біля кількох людських решток археологи знайшли дерев’яні відра біля ніг

Археологи виявили стародавнє поховання поблизу Києва, якому близько 1000 років. За звичаєм, померлих поховали разом із зброєю та коштовностями та розміщеними відрами навколо їхніх ніг.

Про це повідомляє Live Science.

Цвинтар XI століття розташований приблизно за 80 кілометрів на південь від Києва. Тут виявили 107 могил, більшість ідентифікованих людських решток були в дерев’яних трунах. Археологи Національної академії наук України Всеволод Івакін і В’ячеслав Баранов повідомили, що на цвинтарі були знайдені могили чоловіків та жінок. Деякі з чоловіків були поховані зі зброєю (сокири, наконечники списів і мечі). Кілька жінок були поховані зі складними шийними кільцями.

Біля кількох людських решток археологи знайшли дерев’яні відра біля ніг, що, можливо, було частиною похоронних ритуалів.

Науковці виявили кам'яний вівтар, браслети, намистини та сліди харчових приношень, таких як курячі кістки та яєчна шкаралупа. Згідно з дослідженням, вівтар може бути пов'язаний із християнськими чи язичницькими ритуалами. Деякі артефакти свідчать про можливість, що деякі з осіб, похованих на цьому місці, можуть бути військовослужбовцями при правителях Києва, таких як Володимир Великий чи Ярослав Мудрий.

За словами дослідників, у той час, коли цвинтар діяв, люди в Україні приймали християнство. Сюди входив і Володимир Великий, який залишив своє язичницьке коріння й охрестився близько 987 року перед одруженням з Анною, сестрою візантійського імператора Василя II.

"Коментарі" писали, що у Києві встановили рекламний мурал над декоративним керамічним панно, яке датується 1970-ми роками.






Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися