Весняна повінь на річки Чорнобильського заповідника прийшла незвично рано: яка причина

У найбільшій поліській річці Прип’ять вода продовжує прибувати

Цього року весняна повінь на річки Чорнобильського заповідника прийшла незвично рано. Фахівці - гідрологи частіше називають таке збільшення водності "тало-дощовим паводком", розподіляючи ролі у великій воді між сніготаненням та дощами. 

Про це повідомляє Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник.

Проте на невеликих річках Заповідника це все-таки вказує на весняне затоплення чи водопілля, оскільки синоптики не передбачають значущих снігопадів, які могли б спричинити нові повені. Такі ранні водяні витоки вже зафіксовувалися раніше, наприклад, у 2014 або в далекому 2002 році. На річці Уж затоплення заплави почалось кілька тижнів тому, а найвищий рівень повені зафіксовано 24 лютого. Зараз спостерігаємо поступовий спад рівнів води. Натомість, у найбільшій поліській річці Прип’ять вода продовжує прибувати, наповнюючи при цьому стариці та заплавні озера. 

Гідрологи Українського Гідрометцентру прогнозують пік водопілля в пониззі Прип’яті дещо вищим від норми. Тож очікуємо, що велика вода створить сприятливі умови для заплавних екосистем. Весняні води також наповнили і менші річки, меліоративні канали, оживили поліські болота, - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, співробітники Чорнобильського Заповідника відвідали водойму-охолоджувач ЧАЕС. Це місце, де чи не найчастіше збираються різноманітні птахи.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися