У Києві заборонили скандальну забудову: що відомо про ситуацію (Фото)

У центральній частині української столиці заборонили скандальну забудову в історичній місцевості

У центральній частині української столиці заборонили скандальну забудову в історичній місцевості. Нещодавно Департамент охорони культурної спадщини КМДА видав розпорядження про повне припинення будівельних робіт на вулиці Мазепи, 3-х, де виявили фундамент старовинного палацу XVIII століття, повідомляє видання Вечірній Київ.

Декілька тижнів тому залишки старовинної будівлі раптово виявили будівельники. Це сталося під час проведення демонтажних робіт, коли зруйнована частина споруди ХІХ століття "оголила" фундаменти ранніх часів. Історики та археологи припускають, що це може бути київський палац останнього Гетьмана України Кирила Розумовського, що підтверджується відповідними картографічними матеріалами та згадками у джерелах.

Виявлена знахідка створила справжню сенсацію серед городян, але радість тривала недовго, оскільки будівельні роботи тривали деякий час, а фундамент історичної споруди опинився під загрозою заливання бетоном.

Це викликало бурхливу реакцію у соцмережах з боку краєзнавців, археологів та пам'яток столиці. Більше того, окрім загрози втрати цінної знахідки, під загрозою опинилася і сусідній знаменитий "Дім-Літак" Йосипа Каракіса, який є пам'яткою архітектури та історії місцевого значення. Як стверджують місцеві жителі, з початком будівництва у дворі, неподалік будинку, на фасаді почали з'являтися нові вертикальні тріщини в різних її частинах.

Поки що жодного дозволу на проведення робіт у Департаменті немає. Також відсутня будь-яка інформація щодо погодження з Міністерством культури та інформації науково-проектної документації у порядку передбаченому законодавством України. Ці будівельні роботи проводилися незаконним способом і безпосередньої близькості до пам'ятника, що також є порушенням закону. Отже, у КМДА видали припис про повне зупинення цих робіт



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися