Київські соціологи повідомили, скільки українців вірять астрологам, екстрасенсам і ворожінню на картах

Найбільше схильні довіряти астрологам, екстрасенсам і картам жінки

Київські соціологи оприлюднили результати опитування громадської думки щодо ставлення українців до астрології, екстрасенсорних здібностей і тарології. На думку соціологів, така інформація може виступати певним індикатором стану суспільства.

Про це повідомив Київський міжнародний інститут соціології.

Дослідники опитали 2008 повнолітніх респондентів про їхнє особисте вірування в астрологію, екстрасенсорні здібності або тарологію. Виявилося, що принаймні одній з цих практик вірять 43% українців. Найбільша частка, а саме 35%, виявила віру в астрологію — ненаукове вчення про вплив небесних тіл на земний світ та людину, її темперамент, характер, вчинки та майбутнє. Ще 25% вірять в екстрасенсорні здібності, а 15% — у тарологію — читання майбутнього по картах. Утім, більшість українців, а саме 56% — не вірять у такі речі.

Жінки (49%) та пенсіонери (50% з опитаних у віці від 60 років) є найбільш схильними довіряти астрологам, екстрасенсам і картам. Крім того, спостерігається зв'язок між рівнем доходу та вірою в ці практики: люди з дуже низьким рівнем достатку сім'ї виявили найбільшу схильність вірити в них, у той час, як ті з високим достатком — найменшу.

Основа віри є досить складною і її швидко не розвіяти простими аргументами (чи тим більше глузуваннями). Разом з цим питання також потребує уваги, оскільки багато людей у складних обставинах можуть під впливом недобросовісних людей зазнати значних втрат або вдатися до деструктивних дій, - йдеться в повідомленні. 

Нагадаємо, у Броварській громаді на території Київської області планують до невпізнання змінити цвинтарі – йдеться про місця поховання загиблих українських воїнів.






Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися