Росія розбомбила Трипільську ТЕС найновітніми ракетами: що відомо

Російська армія вдарила по Трипільській теплоелектростанції новітніми ракетами типу Х-69

Російська армія вдарила по Трипільській теплоелектростанції новітніми ракетами типу Х-69 — це крилаті дозвукові ракети. Про це стало відомо з матеріалу, який опублікував портал Defence Express, який висвітлює війну та питання озброєнь.

За словами аналітиків, дальність пуску ракет становила близько 400 км, що перевищує відомі позначки. Раніше ракетам Х-69 приписували дальність пуску до 290 км, проте на практиці вона виявилася більшою. Вагу бойової частини ракети вказували в межах 310 кг.

Х-69 є російською дозвуковою крилатою ракетою для літаків тактичної авіації. Її запуск можливий із літаків Су-34 та Су-35, крім того саме вона має стати основною крилатою ракетою для Су-57, яку він має нести у внутрішніх відсіках озброєння.

Також ракета оснащена системою наведення DSMAC, як і Х-101, та супутниковою навігацією із захищеними антенами "Комета-М". Х-69 має інерційну систему, що забезпечує точність удару. Як відзначає Defense Express, головною особливістю російської ракети є можливість наднизького польоту на висоті (20 метрів, що нижче можливостей Х-101).

Хоча ракета Х-69 має меншу бойову частину порівняно з гіперзвуковим "Кинджалом", її використання виявилося ефективнішим при ударі по Трипільській ТЕС. Це обумовлено її здатністю проникати через українську протиповітряну оборону та можливістю запуску з літаків тактичної авіації, а не стратегічних бомбардувальників Ту-95МС та МіГ-31К.

Виявляти та відстежувати ракетні атаки, при яких Х-69 використовуються складніше, оскільки їх запускають із літаків тактичної авіації, тобто Су-34 або Су-35. Також слід враховувати, що ворожі літаки тактичної авіації можуть використовувати ці ракети масово, що підвищує загрозу об'єктам на території України.

Читайте также