Олександрівська лікарня у Києві перейменована: причина та нова назва

В українській столиці зробили важливе перейменування у центральній частині міста

В українській столиці зробили важливе перейменування у центральній частині міста — йдеться про Олександрівську клінічну лікарню. Про це стало відомо з офіційного повідомлення, опублікованого прес-службою Київської міської ради на його ресурсах.

За словами чиновників, 11 квітня на пленарному засіданні Київради 70 депутатами було прийнято рішення про перейменування установи на Свято-Михайлівську клінічну лікарню.

Зазначається, що у 1874 році у Києві міська клінічна лікарня отримала назву – Олександрівська. Лікарня була названа на честь царевича Олександра як повагу майбутньому російському імператору Олександру III. Ця назва була підібрана так, щоб саме існування цієї медичної установи дякувало російській імперії.

Герб Олександра III досі є символом Олександрівської лікарні та активно використовується в публічному просторі. Це підтверджує той факт, що російська пропаганда вкоренилася глибше, ніж ми уявляли. З метою зменшення інформаційного та культурологічного впливу московського наративу на світогляд киян з'явилася ініціатива перейменувати Олександрівську клінічну лікарню.

Назва Свято-Михайлівська була запропонована на честь архістратига Михайла, який протягом останнього тисячоліття вважається покровителем та захисником Києва.

Ініціативу щодо перейменування підтримали історики, співробітники лікарні та жителі міста, які приєдналися до громадського обговорення.

Читайте также