Озеро Синє у Києві планують рятувати: що робитимуть

Обміління озера Синє має як природні, так і техногенні причини

Комунальне підприємство "Плесо" оголосило про початок процедури відкритих торгів на розчистку озера Синє в Подільському районі.

Про це розповів директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний.

Він повідомив, що ревіталізація водойми розпочнеться після визначення переможця торгів та підписання договору. Посадовець наголосив, що наразі пріорітетом є порятунок озера за рахунок його розчистки та днопоглиблення. Тому решту робіт, які передбачають благоустрій території довкола водойми, виконають за більш сприятливої економічної ситуації в місті.

Рішення щодо цього підтримали як місцева громада, так і депутатський корпус. Сподіваємося, що пошук підрядника для виконання першочергових заходів із порятунку озера Синє буде успішним, і роботи на водоймі розпочнуться найближчим часом, – сказав Олександр Возний.

Він зауважив, що згідно з проєктними рішеннями планується провести розчистку озера з метою відкриття ґрунтових джерел. Це призведе до збільшення водойми та поліпшення екологічного стану. Крім того, передбачається очищення з'єднувальної протоки та об'єднання озера у кільце для регулювання рівнів води й уникнення застою.

Дослідження показало, що обміління озера Синє має як природні, так і техногенні причини. Перші зумовлені збільшенням температури повітря (і відповідно - випаровуванням) та забрудненням джерел живлення. Загальна вартість робіт з відновлення озера та благоустрою прилеглої території становить 96 млн 350 тис. грн. У цьому році заплановано провести перший етап робіт - розчистку. Ці роботи будуть фінансуватися за рахунок коштів, виділених зі спеціального фонду у розмірі 35 млн грн.

Нагадаємо, в Оболонському районі української столиці зводять новий міст на Дніпрі — йдеться про переправу між парком Наталка та Оболонським островом.






Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися