Понад 1 800 компаній в Україні заборгували зарплату: Київ серед лідерів

Столиця серед найбільших боржників: статистика по зарплатних боргах за 2024 рік

Кількість боргів по зарплаті в Україні продовжує зростати, і Київ посідає третє місце серед регіонів із найбільшою заборгованістю. За даними Міністерства юстиції України, станом на 6 серпня 2024 року понад 1 872 компанії не виплатили своїм працівникам заробітну плату, а загальна кількість зафіксованих боргів перевищила 34 тисячі. Лідерами за кількістю боржників стали Сумська, Київська та Дніпропетровська області.

Z5WpzmSYOkxQ8NtHzvfmkEU4D.png

Регіони-лідери за кількістю боргів по зарплаті

У 2024 році найгірша ситуація з виплатою зарплат склалася в Сумській області, де зареєстровано 5,6 тисяч проваджень щодо заборгованості. Це становить 16,4% від загальної кількості боргів по країні. Київ зайняв друге місце, де зафіксовано 3,4 тисячі випадків невиплат (9,8%). Дніпропетровська область опинилася на третьому місці з показником у 2,2 тисячі проваджень (6,6%).

Варто зазначити, що Київ, як столиця та один із найбільших економічних центрів країни, став регіоном, де роботодавці систематично порушують трудові права працівників. Фактично кожне десяте провадження щодо невиплати заробітної плати в Україні припадає саме на Київ.

Статистика боргів: динаміка зростання

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році кількість нових проваджень щодо заборгованості по зарплаті зменшилася на 29% у порівнянні з попередніми роками. Однак, вже в 2023 році ситуація почала змінюватися, і кількість нових проваджень зросла на 6,6%. За перші півроку 2024 року кількість боргів по зарплаті збільшилася ще на 7,1% у порівнянні з показниками за весь 2023 рік.

Найбільша кількість боргів була зареєстрована в 2021 році, коли зафіксували 6,3 тисяч проваджень. Це підкреслює тривалу тенденцію до зростання заборгованості, яка лише поглиблюється в останні роки.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися