Кличко відкрив меморіал пам'яті загиблим учасникам АТО/ООС у столиці

Лідер партії "УДАР", мер Києва Віталій Кличко поклав квіти до Стіни пам'яті полеглих захисників України в російсько-українській війні біля Михайлівського собору і взяв участь в церемонії відкриття Меморіалу пам'яті загиблим киянам-учасникам АТО / ООС, який звели на розі вулиці Грушевського і Петровської алеї. Про це повідомляє сайт Київради.


Він зазначив, що меморіал зведений на честь киян, які загинули за волю України, за її європейське майбутнє.


"На цьому місці рік тому ми заклали капсулу будівництва нового меморіалу в столиці. Меморіалу пам'яті киянам, нашим героям, які віддали життя за незалежність і територіальну цілісність України на сході країни. Сьогодні, 29 серпня, — трагічна дата в новітній історії України. В цей день сім років тому частини збройних сил Росії, які вторглися в Україну, обстріляли коридор, по якому виходили українські бійці з Іловайська. Іловайський котел став пеклом і символом підступності агресора. А також — символом героїзму українських захисників. Сьогодні ми згадуємо наших героїв і шануємо їх пам'ять і їх подвиг", - зазначив Кличко.


Лідер партії "УДАР" нагадав, що загалом майже 32 тис. киян пройшли через війну на сході України. А 400 наших захисників, на жаль, загинули. І запропонував вшанувати їх пам'ять хвилиною мовчання.


"Поважаючи пам'ять тих, хто загинув, ми повинні пам'ятати й піклуватися про живих. Місто, як може, підтримує сім'ї полеглих героїв, виділяє матеріальну допомогу, коштом бюджету столиці забезпечує оздоровлення дітей. Допомагаємо також ветеранам, які отримали важкі поранення. Я ініціював окреме рішення — про забезпечення учасників російсько-української війни, які втратили кінцівки під час бойових дій, новими, спеціально обладнаними автомобілями. Йдеться про дев'ять ветеранів. Відповідний проєкт рішення Київської міської ради розгляне на одному з найближчих засідань", - сказав Кличко.


Також він зазначив, що, крім матеріальних речей, нашим воїнам та їхнім родинам важлива моральна підтримка, наша вдячність і пам'ять.




"Торік ми взяли зобов'язання побудувати Меморіал пам'яті загиблим киянам-захисникам. Тому що це наш спільний обов'язок — віддати данину та увічнити пам'ять про наших полеглих героїв — тих, хто поклав життя за свободу і незалежність України. Сьогодні ми виконуємо свій обов'язок. Перед полеглими й перед живими... І низько вклоняємося всім українським захисникам. Слава Україні!" - зазначив Кличко.


У церемонії відкриття меморіалу взяли участь матері та дружини загиблих героїв-киян, ветерани російсько-української війни, представники міської влади.


Композиція меморіалу створена з граніту і металу. Основний майданчик вимощена гранітними плитами, доріжки викладені тротуарною плиткою. Також облаштували освітлення, полив, оновили під об'єктом комунікації, провели благоустрій території біля меморіалу.


Нагадаємо, що в серпні 2018 року, співробітники КСУ "Київський міський центр допомоги учасникам АТО" внесли пропозицію встановити пам'ятний комплекс Героям киянам, які загинули за територіальну цілісність і незалежність України.


У вересні 2018 року створили робочу групу, за результатами роботи якої визначили місце розташування Меморіального комплексу.


На початку 2019 року Департамент містобудування та архітектури КМДА оголосила відкритий Всеукраїнський архітектурний конкурс на визначення кращого ескізного проєкту меморіального комплексу. Переміг у конкурсі проєкт архітекторки Наталії Абанькової.


29 серпня 2020 на День пам'яті захисників України лідер партії "УДАР", мер Києва Віталій Кличко разом із сім'ями загиблих героїв-киян і ветеранами взяв участь у церемонії закладки капсули на місці будівництва Меморіального комплексу.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися