У Києві планують відновити Синє озеро і прикрасити парк біля нього

У найближчі два тижні почнуться дослідження синього озера і його обміління

Пройшла нарада з приводу стану синього озера на Виноградарі. У найближчі тижні пройдуть дослідження, які повинні встановити причину обміління озера. Вони триватимуть 3 місяці. Про це повідомив Вечірній Київ.

Синє озеро вважається невеликим дивом природи, за легендою, водойма - льодовикового походження. Коса розділяє його на дві частини: перша - ближче до дороги. Ця частина озера цвіте і заросла водоростями. У другій же щосили купаються люди, а раніше тут навіть працював прокат катамаранів. Живиться водойма підземними ключами та атмосферними опадами. Загальна площа синього озера - 3, 2 гектари.

Як раніше розповідав Клуб Корінного Киянина, більшу частину синього озера засипали в 1970-80-х роках, коли забудовували масив багатоповерхівками. З того часу водойма почала міліти. Дно і береги озера очищали в 1998 році – тоді воду тимчасово перекачували в штучний канал.

Зараз КП "Плесо"  оголосило тендер для визначення організації, яка проведе наукове дослідження причин обміління синього озера. На сайті публічних закупівель Prozorro зазначено, що науково-дослідні роботи коштуватимуть 195 тисяч гривень.

Депутат Київської міської ради Окопний Олексій пояснив, що перед початком розчищення озера потрібно визначити, чому рівень води знизився і чи не погіршиться стан водойми після розчищення. Далі фахівці зроблять моніторингові свердловини по периметру озера і почнуть спостереження за ним. Перші результати досліджень очікують в середині вересня.

У цей час "Київзеленбуд" займатиметься проєктом доброустрою парку "Синьоозерний" навколо озера. Опубліковані попередні візуалізації парку.

picture

Нагадаємо, у Києві створять парк мрії на вулиці Антоновича.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися