Партнер Льовочкіна викупив ТРЦ Sky Mall у Києві

Бізнесмен Іван Фурсін викупив ТРЦ Sky Mall у естонського бізнесмена Тедера

Бізнесмен Іван Фурсін викупив ТРЦ Sky Mall, який за борги перейшов в банк "Південний". Про це НВ Бізнес розповіли два інвестиційні банкіри та керівник одного з ТРЦ.

Sky Mall - один з найуспішніших торгових центрів столиці загальною площею близько 88 тис.кв. м у ТРЦ близько 250 магазинів, серед яких H&M, Zara, Bershka, Massimo Dutti, Brocard, United Colors of Benetton, Lacoste, Mango, Colin's, розважальний центр Ігроленд, кінотеатр, боулінг, паркінг на 3,6 тис. машиномісць. Рітейлери вже багато років називають його одним з найуспішніших у Києві.

Інформацію про нового власника підтвердили в девелоперській компанії Arricano естонського бізнесмена Хіллара Тедера (який називає себе власником ТРЦ), а також партнер Тедера, Андрій Адамовський.

Тепер Тедер, який втратив контроль над Sky Mall, розглядає шанси позову в Міжнародний інвестиційний арбітраж проти держави Україна для компенсації збитків.

Спочатку будівництвом ТРЦ займалася компанія Arricano естонського бізнесмена Хіллара Тедера. У 2009 році він залучив до проєкту партнера — Андрія Адамовського, який вклав у будівництво об'єкта $40 млн і отримав 50%+1 акцію ТРЦ.

"У недобудований Торговий центр я вклав гроші у 2009 році. Побудували, здали в оренду, все було мирно і дружно. Надалі виникла суперечка про ціну опціону і мій вихід з проєкту", — написав Андрій Адамовський у своїй колонці в Економічній правді.

Відтоді сторони судяться в Україні, на Кіпрі та у Великій Британії. Сам Тедер неодноразово заявляв, що його компанія втратила оперативний контроль над ТРЦ, він не отримував дивіденди від прибутку Sky Mall. Тедер оцінює вартість торгового центру в $150-200 млн 2014 році право власності на ТРЦ перейшло банку Південний через непогашену заборгованість у розмірі $32 млн представники Arricano називали борг фіктивним і не визнавали перехід права власності до банку.

"Я не маю відношення до ТРЦ вже 5 років і намагаюся разом з естонським партнером знайти рішення щодо викупу боргів. Але кожен раз, коли ми домовляємося, він шукає якісь інші варіанти", - стверджує Андрій Адамовський.

Нагадаємо, Іван Фурсін - молодший партнер відомого українського олігарха Дмитра Фірташа. Бізнесмен контролює Комерційний банк "Місто-Банк" в Одесі, а також Київський"Кліринговий Дім". Офіційно зайнявся бізнесом в 1999 році, заснувавши разом з Сергієм Льовочкіним компанію ТОВ "ІСТ-ВЕСТ Фінанс" (Київ). У 2012 році бізнесмен став фігурантом скандалу навколо "вежі Бойка". Була укладена угода між Державним АТ "Чорноморнафтогаз" і зареєстрованою у Великобританії компанією "Highway Investment Processing LLP". Вартість угоди-400 мільйонів доларів - з яких понад 150 мільйонів пішло до Британії у вигляді прибутку підрядника. Угода здійснювалася через латвійський банк "Trasta Komercbanka" співвласником, якого є Едвард Трехерн, який перед угодою отримав місце голови наглядової ради компанії "Centragas Holding AG" Фірташа і Фурсіна. 

Раніше "Коментарі" розповіли на чому заробляє Вадим Столар.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися