У Київській області посилять заходи безпеки: подробиці

Керівники силових структур розповіли, кого будуть перевіряти

У Київській області та ще чотирьох прикордонних регіонах через ситуацію з біженцями на кордоні Білорусі з Польщею посилять заходи безпеки. Про це після оперативних нарад керівників силових структур у Луцьку йшлося на їхньому спільно брифінгу.

За словами секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олексія Данілова, у Луцьку провели дві наради. Одна — з керівниками силових структур, друга — з головами обласних державних адміністрацій п’яти прикордонних регіонів. На нарадах йшлося про дії правоохоронців та місцевої влади в разі загострення ситуації з біженцями на кордоні Білорусі та Польщі. До посилених заходів безпеки залучать не тільки органи місцевого самоврядування, а й усі міністерства та відомства.

"Від органів місцевого самоврядування ми очікуємо допомоги. Ми очікуємо спільної роботи. Створений координаційний центр з цього питання, куди будуть входити органи місцевого самоврядування з території кожної області, голови громад, які є на прикордонних територіях. Це буде спільна робота", — сказав секретар РНБО.

Зараз на кордоні Білорусі та Польщі знаходяться 16 тисяч біженців, які штурмують кордон, намагаючись прорватися до Євросоюзу, зазначив Данілов. Він повідомив, що серед цих людей вже є померлі.

Міністр оборони України Олексій Резніков нагадав, що у 2014 році Росія почала гібридну війну проти України. Він звернув увагу на те, що ситуація з "міграційною кризою" на кордоні Білорусі з Польщею є елементом гібридної війни РФ проти Євросоюзу та України.

"Я хотів би попередити тих "ділків", які живуть у п’яти областях, які межують з Білорусією, "дружньою" нам, які планують заробляти гроші на допомозі перетину незаконних мігрантів до України, — це буде проти національних інтересів України. Це питання національної безпеки. Хто буде за гроші продавати Україну, буде відповідати досить серьозно за законом", — заявив Резніков.

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський розповів, що у п’яти областях посилять прикордонні наряди особовим складом Нацполіції та Нацгвардії. Також силовики будуть співпрацювати з підрозділами територіальної оборони та громадськими організаціями з охорони порядку.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов повідомив, що поки що загрози вторгнення біженців з Білорусі немає, але ситуація може змінитися, тому силовики вживатимуть превентивні заходи. "Відпрацьовуються вразливі верстви населення, які можуть бути дотичними до незаконної діяльності. Наприклад, дрібні перевізники, або дрібні фермери, або лісники", — заявив голова СБУ.

У свою чергу секретар СНБО Олексій Данілов звернувся до українців, які мешкають на прикордонних територіях з Білорусією, щоб вони з розумінням поставилися до дій правоохоронців.

"Буде посилена перевірка, згідно чинного законодавства. Не треба панікувати. Наше завдання — захистити вас, захистити нашу країну. Серед цих біженців можуть бути не тільки біженці, а й інші особи, які є абсолютно недоречними на нашій території", — сказав Данілов.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Київській області та ще чотирьох прикордонних регіонах можуть запровадити надзвичайний стан через міграційну кризу в Білорусі.

Читайте также