Менше однієї хвилини триватимуть аварійні відключення - нова диспетчерська у Києві

"Розумні" мережі, ймовірно, менше аварійно вимикатимуться, а щодо ремонтних робіт приходитимуть push-повідомлення

Керувати електричними мережами у столиці буде новий програмний комплекс. Про це повідомляє прес-служба Шевченківського району столиці.

Програмний комплекс ADMS (Advanced Distribution Management System) – це цифрова диспетчерська, яка підтримуватиме роботу мереж ДТЕК у Києві. У листопаді 2021 р. його запустили у столиці, а  протягом наступних трьох років він запрацює у ще чотирьох регіонах України.

У офіційній інформації вказано, що цифрова диспетчерська  функціонує у режимі реального часу. Працівники електромереж наочно бачать, коли наближається критичне перевантаження, і оперативно реагують, щоб не було аварійних відключень. З іншого боку, якщо відключення все ж сталось, вони можуть відновити подачу електроенергії менше ніж за одну хвилину.

Ще одна можливість системи – своєчасне інформування клієнтів, що раніше було неможливо через застаріле обладнання диспетчерських. Тепер сім старих установ об'єднано у одну цифрову. Під час аварії працівник єдиним порухом руки запускатиме функцію self-healing, яка перемикає користувачів на резервне живлення. Якщо проводяться аварійні роботи, про це повідомлять через чат-боти. Місце аварії також виявлятимуться автоматично.

Крім того лише подібна інтелектуальна установка дає можливість узгоджувати роботу різних джерел енергії: ТЕС, ГЕС, АЕС, "зелені" джерела. Також нова система полегшить життя просьюмерам – господарствам, які одночасно є і споживачами електроенергії, і її виробниками.

Аналоги система ADMS працюють у одній з найбільших столиць світу – Лондоні, де проживає майже 7 млн городян – у 2,5 рази більше, ніж у Києві з його майже 3 млн. Також вона встановлена у Мадриді (більше 3 млн жителів) та Брюсселі (140 тис.). Вслід за Києвом, система з'явиться у Дніпропетровській області (початок 2022 р.), у Київській, Донецькій, Одеській областях (до кінця 2025 р.). Завдяки новій цифровій диспетчерській звичайні мережі перетворяться у "розумні" – так звані Smart Grid. 

Зараз жителі Києва можуть перевірити, чи є їхній будинок у переліку аварійних чи планових відключень, перейшовши за посиланням.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися