На захопленій Чорнобильській АЕС погіршується радіаційна обстановка

Про ситуацію на 7 березня в зоні відчуження розповіли у Держатомрегулюванні України

Пропагандисти РФ планували зняти черговий фейк для російських ЗМІ у Чорнобильській зоні. Про поточну ситуацію на 7 березня на захопленій російськими окупантами Чорнобильській АЕС розповіли у Держатомрегулюванні України, передають "Коментарі".

За даними Держатомрегулювання України, всі об’єкти ДСП "Чорнобильська АЕС", що знаходяться у зоні відчуження, продовжують перебувати під контролем російських окупантів. Вже дванадцяту добу поспіль персонал атомної електростанції без ротації мужньо та героїчно виконує свої функції із забезпечення безпечної експлуатації цих об’єктів.

"Робота Автоматизованої системи радіаційного контролю зони відчуження досі не відновлена. Регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику Чорнобильської АЕС та на території зони відчуження наразі неможливий. Стаціонарний та стільниковий телефонний зв'язок із персоналом ДСП "Чорнобильська АЕС", що наразі працює на майданчику АЕС, не відновлено", — повідомили у Держатомрегулюванні України.

За інформацією персоналу Чорнобильської АЕС, яку отримують по доступним каналам зв’язку, параметри безпеки об’єктів атомної електростанції поки перебувають у нормі. Проте роботу окремих датчиків контролю нейтронного потоку, потужності дози гамма-випромінювання та радіаційного забруднення повітря, не відновлено. Непрацездатність зазначеного обладнання ускладнює здійснення повного контролю за критичністю та низкою радіаційних параметрів в одному з приміщень об’єкта "Укриття".

"Через відсутність внаслідок окупації достатньої кількості ремонтного персоналу та спеціального обладнання відновлення пошкодженого обладнання систем, важливих для ядерної та радіаційної безпеки, не виконується. Доступна інформація щодо параметрів безпеки свідчить про тенденцію сталого погіршення низки показників, зокрема, концентрації довгоживучих радіонуклідів в атмосфері", — пояснили у Держатомрегулюванні України.

Через те, що російські окупанти грубо порушують вимоги радіаційної безпеки та санітарно-пропускного режиму у Чорнобилі погіршується радіаційна обстановка, а радіоактивне забруднення може розповсюдитись за межі зони відчуження. У суботу, 6 березня, російські пропагандисти намагалися зняти фейкове відео про ситуацію у Чорнобилі.

"На територію підприємства ворогом була завезена гуманітарна допомога (їжа, цигарки тощо). Ця акція не мала жодного відношення до допомоги персоналу ДСП "Чорнобильська АЕС", який майже два тижні перебуває в заручниках російських військових, а була направлена лише на створення картинки для ЗМІ. Після категоричної та публічної відмови персоналу підприємства від "допомоги" окупанта, ворог вдався до хитрощів: переодягнув своїх військових у форму концерну NOVARKA, що була на санпропускниках, та, які з радістю та вдячністю приймали допомогу, що фільмувалося російськими ЗМІ", — інформують у Держатомрегулюванні України.

Довідково: концерн NOVARKA був створений для спорудження нового безпечного конфайменту над зруйнованим в результатів аварії у квітні 1986 року енергоблоком №4 Чорнобильської АЕС. Весь персонал концерну покинув зону відчуження після завершення робіт із введення в експлуатацію НБК та завершення гарантійного строку обслуговування цього об’єкту у вересні 2020 року.

Джерело: https://t.me/snriugovua/66


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися