Полонених українських військових, вивезених з ЧАЕС, морять голодом

Заява омбудсмена України

Вивезені окупантами з Чорнобильської АЕС бійці Національної гвардії України, які охороняли станцію і були захоплені у полон, ймовірно знаходяться на території Росії та Білорусі. Про це заявила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова, передають "Коментарі".

За її словами, дружина одного з полонених нацгвардійців повідомила, що хлопці можуть перебувати у РФ (м. Смоленськ) та Білорусі (м. Брагін). Жінка стверджує, що бранців морять голодом і не дають води. Наразі нічого не відомо про їхній стан здоров’я.

"Такими діями країна-окупант грубо порушує умови Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, зокрема статті 26 конвенції, яка гарантує належне харчування для бранців війни", — заявила омбудсмен України.

Денисова звернулась до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти порушень прав людини.

Нагадаємо, російські окупанти залишили територію Чорнобильської зони, пограбувавши приміщення атомної електростанції перед відступом та забравши з собою полонених українських правоохоронців. Наразі на території ЧАЕС немає персоналу. До зони відчуження невдовзі має прибути спеціальна місія, яку очолить особисто генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що всю Київську область було звільнено від російських окупантів




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися