Повірка лічильників води в Києві: чому це потрібно і хто повинен платити

Повірка лічильників води в Києві: як часто повинна відбуватися така процедура, навіщо взагалі вона потрібна, хто цим займається і хто це все має оплачувати - розбиралися журналісти Коментарів.

Процедура повірки лічильників води: як часто це потрібно робити і хто цим займається?

Лічильники води потрібно перевіряти раз на чотири роки або з періодичністю, яка вказана в паспорті пристрою. Процедура обов'язкове: якщо не зробити її вчасно, то водоканал нарахує споживачеві вартість втраченої води.

Робота з перевірки лічильників дуже приваблює всяких шахраїв, які телефонують киянам, називають себе працівниками водоканалу та пропонують за гроші замінити старий лічильник на новий. Якщо хтось відмовляється, шахраї погрожують перекрити подачу води у квартиру.

Тут важливо знати, що зняття лічильника ЖКГ можуть зробити тільки співробітники спеціалізованої компанії, яким для цього була видана спеціальна ліцензія від Мінрегіонбуду.

У киян є можливість запросити такого представника до себе додому. Так демонтаж лічильників зможе контролювати особисто господар квартири. Після демонтажу лічильник заберуть, а далі відбудеться процедура повірки. Після цього пристрій привезуть назад в квартиру до власника і знову встановлять на місце.

Скільки триває процедура повірки лічильників води в Києві?

Час для повірки - щонайбільше місяць. За цей час фахівець перевірить корпус приладу на предмет тріщин і відколів, а потім розкриє сам лічильник, щоб почистити від пилу. Також робота фахівця полягає в тому, щоб перевірити, чи не потрапила в середину лічильника вода. Якщо вода потрапила - перевірки не буде. Власнику необхідно буде купити новий лічильник.

Якщо ж з приладом все добре, його протестують за допомогою спеціальної установки. Наприклад, лічильник води перевіряють методом пропуску певної кількості води через встановлений часовий відрізок. Потім дані порівнюють. Процес автоматизований і оператор ніяк не може вплинути на результати перевірки.

Після успішної перевірки лічильник пломбують і ставлять печатку державного повіреного. І вправні, і несправні лічильники віддають власникам. Якщо лічильник зламаний, споживач повинен купити новий.

Хто платить за повірку лічильників води в Києві?

Тут відзначимо, що з 2018 року за зняття, демонтаж і заміну лічильників води в Києві платить господар квартири або будинку. Перевірку можна провести за 450-500 гривень.

Також додамо, що за час, який лічильник перевіряють, споживачеві нараховують плату за використання води виходячи з середнього показання за попередній період. Але іноді можуть поставити тимчасовий лічильник, які є на складі в маневреному фонді.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Oleg

22 січня 2024, 15:26

А ми тут замовляємо повірку лічильників води та повірку лічильників тепла https://vodovir.kiev.ua/

Людмила Миронова

18 серпня 2021, 13:19

У меня тоже проверку счетчиков воды делала компания "Водомер-Мастер". Заявку делала по телефону. Уже на следующий день пришел мастер Александр и за 30-40 минут сделал проверку 4 счетчиков. Как было указано в договоре через две недели мне позвонили и сказали, что можно забрать акты проверок. Они же передали акты в электронном виде в ЦСК. За это заплатила 50 грн. Но никуда не надо ходить или ехать. Очень удобно и все четко. Спасибо им.

Максим

26 липня 2021, 15:00

Спасибо за информацию. Очень компактная, но очень развернутая статья. Хотелось бы ее немного дополнить, т.к. хамским уровень обслуживания киевводоканала остался где-то в далеких 90-х!! Изучил просторы интернета, кто помимо водоканала делает поверку счетчиков воды в Киеве БЕЗ снятия, именно без снятия. Контор очень много, от крупных до каких-то очень сомнительных. После довольно длительного изучения меня привлекла такая фирма под названием Водомер-Мастер (не реклама). Чем привлекла? Во-первых ценой, цена за поверку за 2 счетчиков воды без снятия вышла 580 грн, вместо 700 в водоканале, во-вторых очень классный сайт с удобными фишками, такими как калькулятор который считает гривна в гривну, подача онлайн-заявки, т.е. даже звонить самому не пришлось, форма передачи документов для постановки на учет. В итоге выбор пал именно на них, о чем ни сколько не сожалею. Все прошло с комфортом, поверка счетчиков воды - это, как оказалось, совсем не страшно и совсем не сложно, если с этим столкнуться.

Наталья

25 червня 2021, 09:32

Хорошо все монополисты распределения воды устроились на нашем горбу. Кругом циничная обдираловка населения. Все законы принимаются лоббистские, против людей и здравого смысла. Бесправная страна и опущенный народ!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися