Студенти, викладачі та аспіранти не зможуть отримати відстрочку від мобілізації: подробиці

У МОН пояснили, що право на відстрочку не надається студентам іноземних вишів, деяким викладачам та аспірантам

З 18 травня 2024 року в Україні набули чинності нові мобілізаційні норми, передбачені законом про мобілізацію. Деякі категорії військовозобов'язаних втратили право на отримання відстрочки. У Міністерстві освіти і науки України на офіційний запит порталу "Коментарі" розповіли, студентам яких вишів не надається право на отримання відстрочки та у яких випадках втрачають це право викладачі та аспіранти.

Тож, за інформацією міністерства, чоловік призовного віку, який навчається в іноземному виші за денною формою дистанційно та перебуває в Україні не може отримати  відстрочку. У МОН пояснили, що у такому випадку відстрочка від призову не передбачена. “Відстрочка надається здобувачам вищої освіти у ЗВО України, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти”, - зазначили у міністерстві. І додали, що довідка від іноземного закладу освіти не надає право відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації. 

Щодо викладачів, то отримати відстрочку можуть лише ті, хто працює мінімум на 0,75 ставки. При цьому враховується основне місце роботи - ставки не сумуються. Тобто не можна працювати у двох вишах на 0,5 ставки у кожному та отримати відстрочку. 

“Норма закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” визначає, що основне місце роботи передбачає не менше 0,75 ставки. Це стосується наукових та науково-педагогічних працівників закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічних працівників закладів фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти”, - уточнили у міністерстві. 

Також не надається право отримати відстрочку кандидатам наук, які мають намір вступити до аспірантури та здобути науковий ступінь з іншої дисципліни. За інформацією МОН, можливість вступу є, однак відстрочка не передбачається. “Оскільки це буде здобуття освіти у непослідовному порядку (ступінь кандидата наук, який прирівнюється до ступеня доктора філософії на третьому рівні вищої освіти, вже здобутий)”, - пояснили у міністерстві.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, коли військовозобов'язаним будуть надсилати повістки поштою.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися