Мобілізація жінок: у Київському обласному ТЦК надали роз'яснення

У яких ситуаціях можлива мобілізація жінок

В Україні з 18 травня діють нові мобілізаційні норми. У Київському обласному ТЦК та СП розповіли про деякі мобілізаційні норми щодо жінок, повідомляє портал "Коментарі”.

Певні категорії жінок повинні в обов'язковому порядку ставати на військовий облік. Це стосується жінок, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю. При цьому вони мають бути придатними до проходження військової служби за станом здоров’я та віком.

При цьому Кабмін постановою № 563 від 16 травня 2024 року ввів обмеження для такої категорії жінок. Так, жінки, які здобули освіту за медичною чи фармацевтичною спеціальністю та не перебувають на військовому обліку, не можуть працевлаштуватися як невійськовозобов’язані (раніше дозволяли працевлаштування до 2026 року).

Жінки інших спеціальностей не підлягають обов'язковому військовому обліку. “Є затверджений Міністерством оборони перелік спеціальностей та професій, які мають споріднення з відповідними військово-обліковими спеціальностями. Усі жінки, які мають такі спеціальності та професії, можуть за власним бажанням стати на облік військовозобов’язаних”, - зазначили в обласному ТЦК.

Щодо мобілізації жінок, то вона зараз добровільна. У ТЦК зазначили, що жінок, які перебувають на військовому обліку, можуть призвати на військову службу або залучати до робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час в добровільному порядку.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про зміни мобілізаційних правил та норм - повістки військовозобов'язаним надсилатимуть поштою.

Читайте также