Далеко не всі підприємства знайдуть собі працівників: як мобілізація вплинула на економіку

Експерти про вплив мобілізації на економіку України

Мобілізація в Україні посилюється, що безпосередньо впливає на деякі галузі. В обласних центрах уже скаржаться на нестачу чоловіків у критичній інфраструктурі, логістиці тощо. Про вплив мобілізації та прогнози розвитку ситуації розповіли експерти порталу “Коментарі”

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков наголошує, що проблема мобілізації – чутлива, хоч і об'єктивна. Війна…

“Є підприємства, де вже відбувається зупинка виробничого циклу, тому що більшу частину кваліфікованих робітників (особливо рідкісних кваліфікацій) вже мобілізували чи збираються. Як наслідок – це виробництво не може функціонувати. І таких побільшає”, – прогнозує експерт.

Зрозуміло, що треба шукати баланс, продовжує він, що не можна мобілізувати всіх, інакше зупиниться економіка.

“Виробити тут якусь ідеальну формулу складно. І навряд чи ситуація покращає до закінчення війни. Мобілізація продовжить впливати на те, що робочих рук, задіяних у реальному секторі економіки, ставатиме дедалі менше. З усіма, що випливають”, – пояснює Олексій Плотніков.

За його словами, страждатимуть і приватні підприємства, і державні (але в останніх легше з бронюванням). Відчуватимуть ще більші проблеми з муніципальним транспортом. “Так чи інакше постраждають усі, – вважає експерт. – Знову ж таки, через воєнний стан, який накладає свій відбиток на всі сфери життя”.

Економічний експерт Данило Монін також наголосив на значних змінах на ринку праці. “Вже зараз кількість вакансій зрівнялась із кількістю резюме в Україні. Це означає, що далеко не всі підприємства знайдуть собі працівників”, - наголосив він.

На думку експерта, ситуація з посиленням мобілізації підштовхує частину персоналу звільнятися та переходити до тіньового сектору. Так само як і перестати шукати роботу в білій економіці. "Думаю, що тіньова економіка зростатиме, а дисбаланси на ринку праці посилюватиметься", - підсумовує Данило Монін.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що студенти, викладачі та аспіранти не зможуть отримати відстрочку від мобілізації.

Джерело: Ранее портал "Комментарии" сообщал, что студенты, преподаватели и аспиранты не смогут получить отсрочку от мобилизации.


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


ufo

31 травня 2024, 20:38

То, о чем говорилось еще весной. Результат мудрых решений великого вождя. Сейчас всех подряд сгребут на фарш, в итоге работать будет некому, предприятия позакрываются, кто-то уйдет в тень и экономика накроется медным тазом . Армию содержать будет не на что, сколько ты налоги не повышай. и наступит полное фиаско.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися