“Муніципальна няня”: умови програми у 2024 році та розмір виплат

Скористатися програмою та отримати компенсацію можуть деякі категорії громадян

В Україні з 2019 року діє програма “Муніципальна няня”. З початком повномасштабної російської агресії трохи змінилися умови програми - пріоритет надається сім’ям, у яких малюк потребує особливого догляду або один із батьків чи опікунів має інвалідність. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Муніципальною нянею може бути фізична,  юридична чи особа-підприємець, яка надає послуги няні. З надавачем послуги батьки  укладають  угоду або договір про догляд за дитиною. Компенсується догляд за дитиною до трьох років. Фактично це няня, яка надає послуги, декларує свої доходи та платить податки.

Батьки можуть отримати компенсацію за програмою у розмірі з розрахунку 100 відсотків мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі, установленої на 1 січня відповідного року, за одну годину догляду, але не більше ніж 165 годин на місяць. Мінімальна заробітна плата з 1 січня 2024 року – 7 100 грн.

Скористатися послугою можуть громадяни України, іноземці чи особи без громадянства, які є батьками, опікунами дитини, яка потребує додаткового догляду, або дитини до трьох років і є особами з інвалідністю I чи II групи і на законних підставах проживають на території України та уклали договір з муніципальною нянею.

Для отримання виплат, батьки повинні щомісяця надавати документи, які підтверджують витрати на муніципальну няню, та акт про надання послуги. Документи потрібно подавати до 5 числа місяця, наступного за місяцем, у якому користувалися послугою. Документи в паперовій чи електронній формі приймає місцевий структурний підрозділ з питань соціального захисту населення.

Виплати зараховуються на рахунок, зазначений у заяві, до 10 числа місяця, наступного за місяцем, у якому до зазначеного структурного підрозділу надійшли документи, що підтверджують витрати.

Не надається компенсація послуги

  • батькам-вихователям дитячих будинків сімейного типу,

  • прийомним батькам, які вже отримують грошову допомогу від держави,

  • батьки двох і більше дітей до трьох років.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що сьогодні у Київській області реєстрували на отримання гуманітарної допомоги




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися