Киянам розповіли, як правильно вибрати популярний продукт
Які правила продажу ковбасних виробів діють у 2024 році
У Держпродспоживслужбі розповіли, як правильно вибрати ковбасні вироби та що варто врахувати при купівлі продукту. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Печерської районної в місті Києві державної адміністрації.
У службі радять споживачам з метою уникнення неприємних випадків дотримуватися наступних правил:
утримуватися від купівлі продукції на стихійних ринках;
уважно читати інформацію на етикетці. А що має бути вказано на етикетці товару прописано у статті 6 Закону України “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів”.
“З огляду на те, що ковбасні вироби часто продають на вагу – у споживача не завжди є можливість вивчити інформацію на маркуванні товару. В такому випадку інформація про продукт надається на вимогу споживача оператором ринку харчових продуктів, який реалізує харчовий продукт, у супровідній документації чи в інший спосіб (у доступній наочній формі)”, - йдеться у повідомленні.
Окремо нагадали споживачам, що в Україні діють Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами, якими, зокрема, визначено, що:
поверхні ковбасних виробів і копченостей протирають рушником, кінці оболонки зрізають, видаляють обв'язки, обвітрені зрізи зачищають;
попереднє фасування ковбас і копченостей передбачається в обсягах потреби не більше одного дня реалізації;
на замовлення споживача продавець зобов'язаний нарізати ковбасу, копченості, шинку та інше, додержуючись санітарно-гігієнічних правил. Нарізані шматки викладають на чистий посуд або пакувальний папір за допомогою ножа або виделки.
“Якщо у вас виникли сумніви в якості та безпечності харчового продукту, що реалізується у призначених для цього місцях, а суб’єкт господарювання відмовляться розв'язати це питання – ви можете оформити офіційне звернення до територіального органу Держпродспоживслужби”, - наголосили у службі.
Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві перевірили продуктові ярмарки та виявили серйозні порушення.