Небезпечною безсимптомною хворобою можна заразитися на манікюрі

Як виявити наявність гепатиту, якщо немає симптомів хвороби

Директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург розповіла про загрозу, яку несе вірусний гепатит, та як виявити безсимптомну хворобу. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Київської міської державної адміністрації.

За її словами, ця хвороба особливо дуже небезпечна, коли занедбана. “Виявити захворювання на ранній стадії часто можна шляхом проведення спеціального аналізу. Адже в багатьох випадках воно має безсимптомний характер або такі ознаки, які прямо не вказують саме на гепатит”, – зазначила Валентина Гінзбург.

Гепатит – це хвороба печінки запального характеру. Вона може бути спричинена деякими інфекційними або аутоімунними захворюваннями, медикаментами, токсичними речовинами. Також, за словами директорки Департаменту, останнім часом медики фіксують появу гепатитів невідомого ґенезу. Та найпоширеніші з усіх – вірусні гепатити.

“Більш агресивну дію на людину має гепатит C. І саме він приховує своє перебування в організмі до останніх стадій захворювання. За це навіть отримав назву “лагідний убивця”. Утім, якщо виявити гепатит C вчасно та лікувати, то можна повністю одужати”, – зазначила вона.

Валентина Гінзбург розповіла, куди звертатися, щоб визначити наявність хвороби. Щоб виявити хворобу, достатньо зробити експрес-тест у свого сімейного лікаря або в найближчій медустанові. Київ повністю забезпечений "швидкими" тестами на виявлення гепатитів B, C та ВІЛ-інфекції. 

Так, лише за перше півріччя 2024 року в медичних закладах столиці методом швидкого тестування обстежили понад 81 тисячу осіб на вірусний гепатит B. Близько 1% виявились хворими. На вірусний гепатит C за той же період обстежили понад 80 тисяч містян, вірус виявлено в 4% з них. 

Спеціалістка пояснила, що заразитися на вірусний гепатит можна при медичних маніпуляціях, переливанні інфікованої крові, в тату-салоні, на манікюрі, використовуючи чужу зубну щітку або бритву. Також існує вертикальне передавання від матері до дитини (стосується вірусного гепатиту В) та статевим шляхом, під час незахищених статевих контактів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві стрімко поширюється смертельна хвороба.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися