В Києві вперше провели надскладну операцію дитині

Операція тривала майже добу

В Охматдиті врятували життя 9-місячній пацієнтці. Унікальна трансплантація печінки з одномоментною корекцією життєзагрожуючої вади серця, яка тривала майже добу.

Про це повідомляє НДСЛ Охматдит.

Дівчинка народилася в Тернополі у лютому 2023 з вродженою вадою серця, яку діагностували пренатально. А після народження у неї виявили ще й біліарну атрезію з формуванням печінкової недостатності. Дівчинка шукала порятунку в багатьох лікарнях, проте не скрізь їй могли допомогти, а дехто радив звернутися закордон. Та коли їй було 3 місяці, вона потрапила до столичного Охматдиту, де на Таню чекало подальше лікування.

У 9-місячної Тані є 2 життєзагрожуючі вади розвитку. Якщо розглядати їх окремо, то обидві піддаються лікуванню в різний час і спосіб. Одночасне хірургічне втручання є ризиковим. Однак без  операції дівчинка не мала шансів на життя. Тому спеціалісти організували консиліум та вирішили провести унікальне втручання з одномоментною корекцією вади серця та трансплантацією печінки від донора-мами. 

Якщо оперувати дитину з певним інтервалом в різні дні, неважливо що перше, ми помножуємо ризики операції, які є і так. Якщо спершу прооперувати серце, то є ризик шлунково-кишкової кровотечі. Якщо ж печінку, то є висока ймовірність відторгнення графту", – розповідає Олег Годік, хірург-трансплантолог Охматдиту.

Лікарі вирішили поєднати дві операції так, щоб не нашкодити пацієнту. Проведена операція є унікальною. А такий варіант трансплантації печінки з одномоментною корекцією вади серця виконувався вперше в Україні.  Майже добу, а саме 23 години, за життя маленької Тані боролися неймовірні команди спеціалістів. Зараз життєрадісна дівчинка почувається набагато краще, постійно посміхається та вже готується до повернення додому. 

"Коментарі" писали, що кардіохірурги в Києві здійснили успішну та унікальну операцію, яка врятувала 11-річного хлопчика.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися