Новий штам коронавірусу FLiRT уже в Києві: ефективного захисту немає

Для кого небезпечний новий штам коронавірусу FLiRT

В Україні в липні виявили три випадки інфікування новим субваріантом коронавірусу Omicron - FLiRT. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Міністерства охорони здоров'я України.

Новий субваріант виявили минулого тижня -  два випадки у Києві та один в Івано-Франківській області.

“Захворіли дві жінки та чоловік старше 60 років”, - повідомив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

У МОЗ розповіли, що штам FLiRT походить від варіанту Omicron. Вірус краще зв’язується з клітинами та уникає імунної відповіді через специфічні мутації в білку-шипі. “Тобто FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби”, - повідомили в міністерстві.

Попри поширення нового штаму, у ВООЗ поки не надали специфічну оцінку щодо небезпеки FLiRT. У ВООЗ зазначають, що наявні дослідження показують ефективність поточних вакцин, зокрема бустерів,  для захисту від важких форм COVID-19. При цьому повністю захисти людей від інфікування новим штамом вони не можуть.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у столиці останніми тижнями збільшилась кількість випадків інфікування COVID-19.

Кількість госпіталізації через інфікування коронавірусом порівняно з початком липня збільшилась. Приміром, станом на 1 липня в медичних закладах столиці перебували двадцять хворих із діагнозом COVID-19 та один з підозрою. На сьогоднішній ранок (29 липня, - ред.) таких пацієнтів 73.

Детальніше про загрозу читайте за посиланням.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися