Які київські лікарні приєдналися до акції добровільного прижиттєвого донорства та що це означає

Кияни скоро зможуть давати згоду на посмертне донорство у додатку "Дія"

В Україні стартувала всеукраїнська акція "Я вибираю #Ядонор", мета якої - підтримати добровільне прижиттєве донорство. Про це повідомив голова Комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький у Telegram.

До цієї акції приєдналися київські лікарні, серед яких "Феофанія", лікарня "Охматдит", "Добробут", Київський міський центр нефрології та діалізу, Національний інститут хірургії та трансплантології ім. Шалімова й інші. Окрім столичних, до акції приєдналися і медики регіональних медустанов.

Суть акції полягає у тому, що медики можуть подати заявки на прижиттєве донорство. З працівниками лікарень спілкуватиметься трансплант-координатор і збиратиме заявки про те, що людина згодна на донорство. Усі дані про потенційних донорів органів будуть вноситись до Єдиної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ).

"Приємно бачити, як у нашому суспільстві змінюється ставлення до трансплантації. Дедалі більше успішних операцій, дедалі більше прикладів порятунку українців від родичів, які дають згоду на посмертне донорство. Впевнений, що ініціатива Центру трансплант-координації значно розширить коло тих, хто за власним бажанням готовий подбати про життя та здоров'я інших", - написав Михайло Радуцький.

Поки що в Україні процедура оформлення прижиттєвого донорства є досить непростою. Охочі стати донорами українці спочатку мають поспілкуватися з працівниками Центру трансплантації у регіоні, а потім заповнити відповідні документи.

Найближчим часом Мінцифра планує запустити таку функцію у "Дії". Тобто, кожен українець за бажанням зможе підписати згоду на посмертне донорство. У 2021 році Верховна Рада ухвалила закон №5831, який передбачає запуск такої послуги онлайн. Планується, що запуск нової послуги у "Дії" відбудеться у вересні.

Як повідомляв портал "Коментарі", "УДАР Віталія Кличка" вимагає реальної підтримки медиків без скорочень і переведень на пів ставки.

Читайте также