Столичні медики розповіли, як захиститися від укусів кліщів

Укуси кліщів можуть бути небезпечними для здоров’я

У Києві із потеплінням обробляють столичні парки від небезпечних комах, а в мерії столиці застерігають про активізацію кліщів, укуси яких можуть бути вкрай небезпечними для здоров’я. Про це розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург, передають "Коментарі".

За її словами, кліщі небезпечні, адже можуть бути переносниками таких серйозних захворювань як хвороба Лайма, кліщовий енцефаліт та інших. Ці захворювання уражають оболонки головного мозку, серце, нервову систему та опорно-руховий апарат. Подужати хворобу дозволяє вчасно встановлений діагноз, але часто люди не звертаються до лікарів після укусу кліщів.

"Після укусу необхідно спостерігати за самопочуттям та, навіть якщо все добре, за три тижні здати кров на антитіла до борелій", — рекомендує Гінзбург.

Симптоми, за яких потрібно негайно звернутися до лікаря:

— головний біль;

— температура та слабкість;

— почервоніння у місті укусу, що довго не проходить;

— біль та свербіння;

— розростання плями або набряку.

Захистити себе від укусів кліщів можливо, дотримуючись простих рекомендацій, зазначає директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА.

"Одягати на природу головний убір та світлий, щільно прилягаючий до тіла одяг з довгими рукавами, використовувати репеленти, під час та після прогулянки – ретельно оглядати себе та дітей, особливу увагу приділяючи ділянкам тіла, що вкриті волоссям", – порадила експерт.

Після прогулянок на природі бажано не відкладаючи випрати та випрасувати одяг. Окрім того, від кліщів потрібно регулярно обробляти спеціальними засобами домашніх тварин, а після прогулянки — оглядати до того, як запустити додому.

Якщо кліщ таки вкусив, краще звернутися до травмпункту, де його видалять, рану оброблять та проконсультують. Зняти кліща самостійно можна, обережно розхитуючими рухами з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Видалити його необхідно разом із хоботком, а після цього місце присмоктування змастити спиртом. Після видалення обов’язково ретельно вимити руки з мильним засобом. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Виктория

20 травня 2022, 17:30

Комплекс трав для иммунитета здесь https://dnsp.com.ua/g22668957-kak-povysit-immunitet

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися