У Києві перевірять договір УПЦ МП на оренду Нижньої Лаври: можливі порушення

У перевірці братимуть участь фахівці Міністерства юстиції

Договір оренди Нижньої Лаври, укладений з УПЦ (МП) у 2013 році, не містить сроків завершення оренди, що можна вважати юридичним порушенням. Про це, як повідомляє Укрінформ, розповіла заступник голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

За її словами, у випадку з Верхньою Лаврою договір оренди просто закінчився і не був продовжений. У випадку з Нижньою Лаврою рішення було прийнято Кабміном, а в договорі оренди не було зазначено термін його спливання. Навіть якщо договір оренди був безстроковим, це мало бути зазначено в документі, але цього не було зроблено.

Депутат повідомила, що в перевірці братимуть участь фахівці Міністерства юстиції, які проаналізують процесуальну частину угоди, тобто чи не суперечить угода чинному законодавству.

При цьому Кравчук зазначила, що результати діяльності Міжвідомчої робочої групи, яка напрацьовує пропозиції щодо діяльності церков, будуть відомі до кінця січня.

Зокрема, за її словами, наразі уряд працює над законом, який дозволить судам забороняти діяльність релігійних організацій, які перебувають під підпорядкуванням держави-агресора.

Від ДЕСС також очікують результатів перевірки дотримання УПЦ (МП) церковних норм, у тому числі визначення її відносин з москвою та рпц. Також МКІП повідомить, чи було порушено законодавство про охорону пам'яток, зокрема питання реставраційних робіт - чи проводилися вони з відповідними дозвільними документами, а також видасть висновки щодо питань будівництва та знесення будівель.

У Києві знесуть храм-МАФ поблизу Десятинної церкви. Будівля каплиці, так звана церква Десятинного Храму Пресвятої Богородиці, яка незаконно розташована на території Національного музею історії України, є самочинним будівництвом та споруджена Релігійною громадою УПЦ МП.

Читайте также