Багато укриттів у Києві стануть недоступними: названа причина

Чому сховатися під час повітряної тривоги можна буде не всім

У Києві готуються до навчально року понад тисяча освітніх закладів, а укриття в них будуть доступні виключно для дітей на затверджену нормативами кількість місць. Про це в ефірі телеканалу "Київ" розповіла директорка Департаменту освіти і науки Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олена Фіданян, передають "Коментарі".

У липні укриття у навчальних закладів перевірила інспекція з фахівців Державної служби з надзвичайних ситуацій, Дерпродспоживслужби та поліції. Кожен оглянутий заклад отримав акт — або повної готовності укриттів, або акт із зауваженнями, які зараз ліквідують проводячи ремонт чи докупівлю необхідного обладнання.

"Поняття бомбосховище немає. Ми не будували на території закладів освіти бомбосховища, так як ми 80 років жили у мирні часи. Ми маємо легкі укриття. Всі ці легкі укриття перевірені на відповідність стандартам", — сказала Фіданян.

За її словами, місткість легких укриттів в навчальних закладах значно відрізняється від інших.

"Є укриття на 50 осіб за відповідними вимогами. До речі, кияни можуть дуже здивуватися, бо в лютому-березні вони відвідували шкільні укриття, і там знаходились і 500, і 800, і 900 осіб, але для організації освітнього процесу ця кількість буде значно меншою. Всі наші легкі укриття, які будуть використовуватися для дітей, будуть тільки для дітей. Більше вони для громади використовуватися не будуть. І вони не будуть відображатися на карті укриттів міста Києва", — розповіла директорка Департаменту освіти і науки КМДА.

Перевищення кількості дітей, які навчатимуться у столичних школах за очною формою та повинні будуть ховатись в укриття з обмеженою кількістю місць під час повітряної тривоги, в мерії не допустять, запевнила посадовиця. Для цього за потреби можуть ввести двозмінний режим навчання.

Фіданян також пояснила, чому освітні громади в районах Києва вирішили в новому навчальному році повністю відмовитись від викладання предметів російською мовою та не вивчати ані російську мову, ані російську літературу взагалі — ані як предмету, ані факультативно.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що до президента України Володимира Зеленського та мера Києва Віталія Кличка у петиціях звернулися з проханням скасувати вимоги обов’язкової зупинки громадського транспорту під час повітряної тривоги. Петиція до голови КМДА зібрала необхідну кількість голосів — звернення має розглянути Кличко. Петиція до Зеленського поки що набрала вкрай мало голосів.

Нагадаємо, кияни вважають, що у Києві необхідно скоротити тривалість комендантської години. Автор петиції обґрунтовує своє звернення до столичної влади тим, що громадський транспорт, на його думку, зарано припиняє свою роботу у Києві через комендантську годину. Петиція стрімко збирає голоси.

Читайте також, що у Києві на зупинках громадського транспорту пропонують облаштувати укриття на час повітряної тривоги.

Читайте также