«Наука – це вона»: у «Борисполі» відкрилася виставка про українок-вчених

Побачити виставку можуть пасажири, що відлітають міжнародними рейсами

У міжнародному аеропорту "Бориспіль" відкрилася художня виставка про видатних українських жінок-науковців. Виставка називається "Наука – це вона".


Вона містить 12 стилізованих портретів та есе-розповідей про видатних українських жінок-вчених. В аеропорту наголошують, що серед героїнь проєкту є вчені, без яких сучасної авіації не було б.


Проєкт реалізується благодійною освітньою ініціативою STEM is FEM, головна місія якого – боротьба з гендерними упередженнями у технічній сфері та популяризація наукових і технологічних спеціальностей. Побачити виставку можуть пасажири, що відлітають міжнародними рейсами. Триватиме вона до 14 лютого.


За даними UIS, менш як 30% світових дослідників – жінки. Дані UIS також показують, наскільки жінки працюють у державному, приватному чи науковому секторах, а також у сферах їх досліджень. Але щоб по-справжньому знизити гендерний розрив, ми маємо вийти за межі жорстких цифр та визначити якісні фактори, які заважають жінкам робити кар'єру у галузі науки, техніки, техніки та математики (STEM).


У відповідь на це UIS розробляє серію нових індикаторів із динаміки, яка формує рішення жінок продовжити кар'єру STEM – від їх освітнього шляху до соціальних факторів, таких як створення сім'ї та робоче середовище. Дані будуть використовуватися як доказова база для кращої орієнтації політики на національному, регіональному та глобальному рівнях через новий проєкт, відомий як SAGA (STEM і гендерний розвиток), що фінансується Шведським агентством міжнародного розвитку та співробітництва (SIDA).


Численні дослідження показали, що жінки в області STEM публікують менше, отримують менше своїх досліджень і не просуваються так далеко, як чоловіки у своїй кар'єрі. Однак на міжнародному або навіть на рівні країни існує дуже мало даних, що показують масштаби цих відмінностей. Через SAGA UIS співпрацює з партнерами у країнах і регіональних організаціях, щоб розробити інструментарій, що включає методології, індикатори та рамки для отримання більш точних даних і кращого використання наявної інформації.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися