Куди піти у Києві: найцікавіші події цих вихідних

Зібрали найцікавіші заходи, які відбудуться у Києві цими вихідними, з 8 по 9 липня

Повномасштабна війна в Україні триває, проте, треба жити, любити й боротися - не дивлячись ні на що. Коментарі зібрали найцікавіші події, які відбудуться цими вихідними у Києві. Тут є і екскурсії, і вистави, і концерти, і виставки, маркет та етнозахід. Обирайте на власний смак та не сидіть вдома, але слідкуйте за повітряними тривогами та дотримуйтесь правил безпеки. 

Куди піти в Києві на вихідних 8 та 9 липня:


Виставка "Європа і Україна: діалог крізь віки"

Виставка приурочена до річниці надання Україні статусу кандидата в члени Європейського Союзу і покликана проілюструвати вплив західноєвропейської культури на українську в культурно-мистецькому, технологічно-промисловому та суспільно-політичному контекстах. Наша культура протягом сторіч органічно адаптувала західноєвропейські стилі. Це видно у предметах українського та європейського образотворчого й декоративно-ужиткового мистецтва кінця 18 — 19 ст., що представлені на виставці. На виставці демонструються меблі у стилі відомого французького мебляра Андре-Шарля Буля (1642—1732), західноєвропейські кабінетні меблі, вишукані австрійські меблі для віталень у стилі "бідермаєр", французькі різьблені шафи-вітрини у стилі "друге рококо". Інтер'єрне умеблювання доповнене масивними вазами, бронзовими канделябрами, настільною скульптурою на взірець робіт французького скульптора Клодіона. Ці предмети не лише формували смаки тогочасної української еліти. Вони стимулювали виробництво таких речей в Україні.

Коли: 8 та 9 липня, з 10:00 до 18:00

Де: Національний музей історії України, вул. Володимирська, 2

Вартість: 100 грн - дорослим, 50 грн - дітям 

Подробиці за посиланням 


Виставка та благодійний аукціон "беззвучно до глухоти"

В експозиції представлено напрацювання 27 індивідуальних художниць і трьох колективів від 2014 року і дотепер. Виставка об’єднує переживання самотності у двох станах: потреби відлюднення для мистецьких практик та реакція на кризу і деструктивні процеси ззовні. Головна мета виставки "беззвучно до глухоти" - фінансова підтримка батальйону "Свобода" у складі бригади швидкого реагування НГУ "Рубіж", в якому служить художник і студент Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Олександр Лень. Олександр приєднався до батальйону 13 квітня 2022 року. Був пораненим у серпні 2022 та після завершення реабілітації в квітні 2023 знову повернувся до лав НГУ.

Коли: 8 та 9 липня, з 12:00 до 19:00

Де: Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури - НАОМА, вул. Вознесенський узвіз, 20 

Вартість: безкоштовно 

Подробиці за посиланням 


Виставка "...Але будуть відроджені у славі і силі"

В експозиції представлені храми і сакральні споруди різних віросповідань та конфесій на теренах України, понівечені внаслідок повномасштабної військової агресії Росії. За понад рік війни окупанти зруйнували, пошкодили чи сплюндрували майже півтисячі храмів і сакральних споруд в Україні, значна частина з яких має історико-культурну цінність і є пам’яткою архітектури й мистецтва. До уваги відвідувачів представлені оригінальні експонати з колекції трьох музейних інституцій та унікальні фотодокументи, що свідчать про злочинні дії російської федерації проти свободи совісті й людяності.

Коли: 8 та 9 липня, з 10:00 до 18:00

Де: Трапезна, НЗ "Києво-Печерська лавра", вул. Лаврська, 9

Вартість: входить в єдиний квиток відвідування заповідника

Подробиці за посиланням 


Марія малює. 100 творів Примаченко

На виставці глядачі вперше побачать сто картин легендарної художниці, адже ці твори з приватної колекції київського мистецтвознавця Едуарда Димшица раніше ніколи не виставлялися.

Сьогодні ми гостро відчуваємо, що і сама Марія Примаченко, її стійкість перед лицем випробувань долі, а тепер і її картини стали символом української незламності. Велику частину експозиції становлять роботи, що стали реакцією художниці на пережите: війну, загибель коханого на фронті, окупацію, бої за Київщину та післявоєнні злидні, Чорнобильську трагедію. Поруч зі знайомими нам образами фантастичних істот та квіткових декоративних панно у картинах акцентується тема боротьби добра і зла, в якій добро незмінно перемагає. Після трагедій війни Марія майже на 10 років полишила малювання, але повернулася, бо творчість була її способом існування. 

Виставку супроводжуватиме публічна освітня програма, розроблена спеціально для проєкту: лекції, обговорення, майстер-класи.

Коли: 7, 8 та 9 липня, з 11:00 до 19:00 (понеділок вихідний)

Де: Національний центр "Український Дім", вул. Хрещатик, 2

Вартість: 100 грн - повний, 50 грн - пільговий 

Подробиці за посиланням 


СМАЛЬ. Карикатура 2013-2023

Це виставка Олега Смаля – метра української політичної карикатури, архітектора, ілюстратора, нині – арт-директора Муніципальної галереї мистецтв. Роботи автора отримали призи на міжнародних конкурсах карикатури більш ніж в 40 країнах світу і зберігаються в багатьох музеях та приватних колекціях.

Коли: 8 та 9 липня, о 16:00

Де: Музей окупації Києва, вул. Славгородська, 31

Вартість: безкоштовно 

Подробиці за посиланням 


Виставка "ЕНЕЇДА 225"

Присвячена знаковому твору Івана Котляревського. Проєкт приурочено до 225-ї річниці публікації поеми. Значення "Енеїди" – першого літературного твору, написаного розмовною українською мовою, не обмежується суто літературною сферою. Ця бурлескна поема відіграла важливу роль у історії українського націєтворення. Основна ідея виставкового проєкту – показати вплив "Енеїди" на розвиток українського національного руху та національної культури: від появи поеми й до сьогодення. Виставка розкриває контексти появи твору та його позалітературне життя.

Коли: 8 та 9 липня, о 14:00

Де: Національний музей історії України, вул. Володимирська, 2

Вартість: від 50 грн

Подробиці за посиланням 


Персональна виставка фотографа-екстремала

Сергія Тумасова "Terra.Bifurcation"

Це виставка світлин про красу, про життя, про енергію природи, про все те прекрасне, що нас оточує на планеті Земля. Тут представлені фотографії, що були зроблені ще у довоєнних фотоекспедиціях автора, але вперше презентовані на широку публіку. Роботи Сергія Тумасова неможливо сплутати, адже це рідкісні кадри, фотографії-трофеї, на яких залишились унікальні моменти природи та неповторна гра світла на величних пейзажах.

Коли: 8 та 9 липня, о 12:00

Де: Музей Києва, вул. Богдана Хмельницького, 7

Вартість: від 80 грн

Подробиці за посиланням 


Виставка "Made in Kyiv. Археологія повсякдення"

присвячена середньовічному місту

Це смілива спроба поєднання класичного наукового досвіду і сучасних музейних технологій. У його основі – речі княжої доби (Х-XIII ст.), які є характерними власне для Києва і виявляють самобутність життя містян. В експозиції представлено копії карбованих на Русі монет і гривень, ювелірних прикрас, творів сакрального мистецтва, предметів побуту і керамічного посуду, елементи одягу та особистого благочестя. Матеріальна культура, презентована 3D моделями та репліками музейних предметів, постає наче свідок епохи – свого роду маркер, через який розкриваються світоглядні, виробничі та побутові сюжети контрастного життя столиці.

Коли: 8 та 9 липня, ср-нд з 12:00 до 19:00, пн-вт - вихідні

Де: Музей Києва. Museum of Kyiv, вул. Богдана Хмельницького, 7

Вартість: 70 грн - повний, 40 грн - пільговий

Подробиці за посиланням 


Етнозахід "Країна Мрій"

На купальські свята там зберуться українські й закордонні митці, аби занурити киян і гостей столиці у світ етно й показати перлини української культурної спадщини.

Цьогорічна "Країна Мрій" - це захоплива подорож у світ нашого національного єства, української сучасної і старовинної музики, прадавніх ремесел та звичаїв. За магію фолку й музичні дійства відповідатимуть:

7 липня - самобутній український етнопоп-гурт PATSYKI Z FRANEKA і японський дует Heavenphetamine, що міксує у своїй музиці психоделічний рок 70-х, пост-панк 80-х та ейсід-хаус 90-х;

8 липня - хедлайнерка "Країни Мрій", чуттєва й витончена виконавиця і авторка пісень Христина Соловій, а також майстри фолк-альтернативного металу CH.SH BAND (Чумацький шлях);

9 липня - засновник та ідейний натхненник "Країни Мрій" Олег Скрипка і єдиний в Україні професійний оркестр народних інструментів НАОНІ, а також ще один проєкт музиканта - легендарний гурт ВВ.

Крім музики, гостей "Країни Мрій" чекатимуть зустрічі з етномайстрами, що переносять традицію українського рукодільства з минулого до сьогодення і розшифровують український етнокод.

Коли: 7-9 липня, о 16:00

Де: артпростір Uyava, ВДНГ, пр-т Академіка Глушкова, 1 (Сад Бажань, від головного входу праворуч до оранжереї)

Вартість: від 200 грн

Квитки за посиланням 


Вистава "СВОЇ/ЧУЖІ люди, спомини, речі ПАНЬКІВСЬКОЇ, 9"

У ці хвилини і дні "прокручування" минулого і роздумів про майбутнє народилася ідея відзначити 30-річчя музею. Організатори згадають і розкажуть гостям про те, як вивчали долі речей Грушевських і повертали їх на свої місця, хто допомагав, хто зберіг меморії та спогади. І як часто "чужі" ставали "своїми", дорожили навіть побитими черепками кавових філіжанок, дверними ручками, вхідними дзвінками та іншими, на перший погляд, дрібничками.

Коли: 7 та 8 липня, о 15:00

Де: Історико-меморіальний музей Михайла Грушевського, вул. Паньківська, 9

Вартість: дорослий - 100 грн, пільговий - 40 грн

Подробиці за посилананням 


Дитяча ексурсія-квест "Казковий Київ"

Подія розрахована для дітей віком від 7 до 10 років. Це захоплива подорож під час якої ви разом іх дітьми будете шукати чарівні створіня, що заховані в місті, виконувати захопливі завдання на кмітливість і спостережливість та загадувати бажання, які обов'язково здійсняться. Для участі потрібна ваша завзятість, зручне взуття та дрібні монети, щоб загадати всі-всі бажання. Під час екскурсії-квесту діти відшукають місця, де проживають могутні леви, невідомі птахи та красуня Черепаха; дізнаються, яка тварина допомагає казково розбагатіти% відкриють секрет, де і як потрібно загадувати бажання, щоб воно обов'язково здійснилося; піднімуться на гору, де схована казка; знайдуть у центрі міста справжній чарівний Палац та познайомляться з його тваринками-охоронцями; відшукають сховані букви і розгадають слово-пароль, яке вкаже на шлях до призів.

Коли: 8 липня, з 12:30 до 14:30

Де: Володимирська гірка, біля верхньої станції Фунікулера, Михайлівська площа, 1

Вартість: дитячий - 300 грн, дорослий - 150 грн

Квитки за посиланням 


Вуличні тренди

Українські вуличні тренди - це про сміливість одягатися так, як ти відчуваєш. Це про сміливість експериментувати, проявляти внутрішнє через зовнішнє, носити речі стейтменти. Маркет "Вуличні тренди" збере 100+ локальних виробників: саме вони сьогодні формують повсякденну українську моду. Буде одяг та взуття, аксесуари та прикраси, а також — ціла купа нових ідей та натхнення.

Коли: 8-9 липня, з 10:00 до 20:00

Де: Всі. Свої, вул. Десятинна, 12

Вартість: безкоштовно

Подробиці за посиланням 


Благодійна лекція Ксандри Осініної

"Сучасна українська парфумерія, яка вона?"

Благодійна лекція Ксандри Осініної — парфумерної художниці та дослідниці ароматів. На лекції ви обговорите актуальні та цікаві теми. Знайдете відповідть на питання, чи існує сучасна українська парфумерія та, чи наслідує вона традиції минулого? Поговорите про парфумерних митців сьогодення та які запахи українці відчувають як рідні. Поговорите про аромати війни та парфуми у важкі часи

Крім обговорень на лекції буде багато ароматів, в тому числі унікальних та знакових для нашого сьогодення. Після лекції ви зможете оглянути виставку "Історія у склі". Ви побачите близько тисячі скляних речей, які занурять вас в історію мешканців Києва модерного часу.

Коли: 9 липня, о 13:00

Де: МВЦ Музею історії міста Києва, вул. Богдана Хмельницького, 7

Вартість: 400 грн

Подробиці за посиланням 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися