Ігор Луценко: «З цим бардаком потрібно щось робити!»

Сьогодні, 6 березня, у Києві на Контрактовій площі відбулася акція на захист Гостиного двору "Ткаченко, віднови Гостиний двір" з вимогою до уряду негайно рятувати будівлю або віддати її міській громаді

"У самому історичному центрі з вини влади - величезна руїна, пам'ятник корупції і нездатності української держави. Кияни сьогодні позбавлені права самостійно врятувати Гостинний двір від руйнування, адже уряд віддав цю будівлю рейдерам, які зараз все руйнують", - заявив народний депутат VIII скликання та громадський активіст Ігор Луценко. 

"У 2012 році на захист Гостиного двору була створена Гостина республіка. Її існування та протистояння з "Беркутом" була зародком Революції гідності, це була репетиція майдану, це був перший крок, коли громада насмілилася сказати владі "Ні", - підкреслила адвокат Марина Соловйова, голова громадської організації "Андріївський-пейзажна ініціатива". - "Сьогодні держава показала, що вона ні є ефективним власником цієї споруди. Грошей на порятунок Гостиного, хоча б на консервацію, а не реставрацію, в держбюджет цього року не закладали. Тому віддайте Києву, міська влада давно могла б відреставрувати знакове для Києва місце, для цього кошти у міста є".


На жаль, до акції долучилося лише кілька сотень киян.

Хроніка протистояння:

З 1994 року Гостинний двір в Києві був орендований компанією "Укрреставрація".

У 2011 році глава уряду Микола Азаров викреслив будівлю зі списку пам'ятників архітектури, а вже в 2012 році Київська міськадміністрація дозволила девелоперу зайнятися реконструкцією Гостинного двору. Будівля хотіли переробити під торгово-офісний центр. Проти цього виступили багато жителів Києва і активісти. Вони організували кілька акцій протесту і навіть зайняли внутрішній двір.

З 2014 по 2018 роки суди скасовували рішення на будівельні роботи. Так, недійсним був визнаний орендний договір, охоронний статут Гостиного двору був відновлений, а сам пам'ятник повернули державі. Зараз власником Гостинного двору формально є Фонд держмайна, але будівля досі фактично перебуває на балансі забудовника.

У 2020 році керівництво "Укрреставрації" запропонувало прем'єр-міністру Денису Шмигалю приватизувати Гостинний двір і облаштувати в ньому "громадські та культурно-мистецькі об’єкти".

У січні 2021 року екснардеп Ігор Луценко повідомив, що Олександр Ткаченко хоче повернути Гостиний двір в управління Мінкультури та пересилити в нього музеї з, які розташовані на території Києво-Печерської Лаври. Через кілька днів Ткаченко вже запропонував створити там Музей сучасного мистецтва.

11 лютого депутати Київради ухвалили звернення до уряду щодо передачі Гостинного двору у комунальну власність територіальної громади столиці. Кличко зазначив, що місто готове здійснити реконструкцію Гостинного двору, створити в ньому громадський простір чи розширити простір музею історії Києва.


Більш лайфовий фоторепортаж, як в оранжереї Ботсаду на Печерську квітнуть азалії дивиться

Читайте также