Прогноз цін на квартири у Києві на 2024 рік: яке житло здорожчає, а яке впаде у ціні

Розповідаємо про ситуацію, що склалася на ринку нерухомості в Києві та Україні

Ринок нерухомості майже відновився після різкого зниження після повномасштабного вторгнення. Більше того, аналітики та учасники ринку прогнозують зростання цін як на первинному, так і на вторинному ринку у 2024 році. Проте деякі сегменти ринку досі перебувають у стані стагнації. Портал "Коментарі" зібрав актуальну інформацію щодо ситуації на ринку нерухомості у Києві та Україні.


Що буде з ринком нерухомості у 2024 році в Україні

2024 року в Україні збережеться низький попит на житло. Передбачається, що ціни на квартири в новобудовах піднімуться лише на 3-5%, що значно нижче за очікуваний рівень інфляції.

Ринок нерухомості загалом перебуває у стані очікування стагнації.


Що буде з цінами на нерухомість у Києві

У 2024 році в Києві можливе збільшення цін на нерухомість, і прогнозується, що воно становитиме приблизно 15%. Однією з причин цієї зміни вартості житла, зокрема, називають нестачу робочої сили на будівельних майданчиках.


Первинний ринок житла Києва: прогноз цін на 2024 рік

Девелопери в Києві змушені були підніматися з низів після хворобливого зниження на 90% в 2022 році. Незважаючи на військові дії та зростання вартості будівельних робіт, у Києві почав набирати обертів попит на квартири у новобудовах. У той час як у 2022 році обсяг угод ледве досяг 10% порівняно з передвоєнним 2021 роком, у 2023 році було зафіксовано покращення у 2,4 рази.

За даними ЛУН, на грудень 2023 близько 77% житлових комплексів відновили будівництво. 83% нових будівель доступні для продажу в 1490 ЖК по всій країні. Це також дає певний оптимізм з огляду на те, що в період до війни в Україні продавалися квартири у 1700 нових житлових комплексах одночасно.

Проте цей попит все ще недостатній для повного відновлення ринку. За словами самих девелоперів, він коливається в межах 30-50% від рівня передвоєнного періоду у різних компаній.

На думку експертів, очікується підвищення цін на 10-15%, спричинене збільшенням витрат на будівництво та зростанням процентних ставок.

Величина подорожчання будівельних матеріалів стане основним чинником. В даний час забудовники залежать від іноземних інвестицій, і нестабільна поведінка курсу долара позначається на собівартості будівництва. Зазначається, що високі витрати на будівництво призведуть до зростання вартості нового житла як у національній валюті, так і у доларах.


Вторинний ринок житла у Києві: прогноз цін на 2024 рік

На вторинному ринку столиці у 2024 році прогнозується нижчий темп зростання цін порівняно з первинним ринком. В останні роки вторинний сегмент стикається з конкуренцією між "новим" житлом (будинками до 10 років) та "старим", в основному, панельними та хрущовськими квартирами. Останні поступаються своїми позиціями, особливо у період військових дій.

По-перше, з'явилася достатня кількість нових житлових комплексів, що зменшило попит на вторинне житло.

По-друге, програма "єОселя" встановлює суворі умови за віком житла, перевагу надають багатоквартирним будинкам віком не більше 10 років.

По-третє, досвід воєнних дій показує, що старі квартири більш вразливі під час обстрілів. При попаданні в новобудову, побудовану із застосуванням монолітно-каркасної технології, можливі руйнування, але будинок зберігає стабільність і може продовжувати функціонувати здебільшого. На відміну від цього, старі панельні або цегляні будинки зазнають серйозніших пошкоджень, що також впливає на вибір покупців.


Огляд цін на квартири у Києві 2024 рік

Статистика цін на квартири у Києві, згідно з базою даних АН "Благовіст". Вартість нерухомості розраховується по районах: для кожного вказано мінімальне, середнє та максимальне значення. Прочерки в таблиці означають, що для отримання статистики було недостатньо даних.

picture

picture

picture



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися