Як це працює: безкоштовна освіта для ВПО за ваучером від Центру зайнятості

Внутрішні переселенці можуть здобути освіту за 70 професіями та спеціальностями. Послуга доступна не тільки для ВПО

Внутрішньо переміщенні особи можуть отримати ваучер від Державної служби зайнятості на повну або часткову оплату навчання у вищому навчальному закладі. Така програма створена для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці для осіб, що змушені були переїхати з тимчасово окупованих або прифронтових територій та втратили свою роботу. "Коментарі" розібралися в цій темі та розповідають, що таке ваучер, як його отримати та що для цього потрібно, а також за якими професіями можна отримати освіту.

Ваучер - це документ, що дає право безоплатно пройти навчання за затвердженим переліком професій та спеціальностей. Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання і не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімум для працездатних осіб. Поточна максимальна вартість - це 26 840 грн. Ваучер оплачує Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Але, якщо навчання за обраною вами професією коштує дорожче, зазначена сума може частково покрити вартість, а різницю оплачуєте ви самостійно або ваш роботодавець, який зацікавлений у підвищенні кваліфікації. 


Хто може отримати ваучер?

Ваучер від Державної служби зайнятості можуть отримати внутрішньо переміщені особи за такими критеріями:

- ви не зареєстровані в центрі зайнятості як безробітний;

- ви не проходили за останні три роки професійну перепідготовку від центру зайнятості; 

- ви не отримували ваучер раніше;

- ви не можете знайти підходящу роботу;

- ви вже маєте професійну (професійно-технічну), фахову передвищу або вищу освіту.

Окрім внутрішньо переміщених осіб, отримати ваучер мають право також громадяни віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менш як 15 років; звільнені з військової служби (крім строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Держслужби спецзв’язку та захисту інформації, органів цивільного захисту, податкової міліції, Бюро економічної безпеки або кримінально-виконавчої служби; особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їхнього звільнення; особи з інвалідністю за відсутності підходящої роботи; особи, які в період воєнного стану в Україні дістали поранення або травми внаслідок військової агресії.


Яку освіту можна отримати за рахунок ваучера? 

За ваучером можна отримати одну із 70 затверджених професій та спеціальностей. Серед них є направлення ІТ-технології, медицина, психологія, будівництво, промисловість, транспорт,  робітничі професії, тощо. Необхідно лише самостійно обрати фах, заклад освіти в межах України, а також форму навчання. Це може бути стаціонарна, заочна чи дистанційна. Попередньо необхідно дізнатися власне у навчального закладу чи працює він за такою програмою та чи має відповідну ліцензію. 

Освіту можна отримати з нуля, наприклад, в якості перепідготовки за робітничою професією, так і здобути ступеня магістра на основі ступеня бакалавра або магістра, вже на базі наявного диплому. Можна підвищити наявну фахову освіту до наступного рівня, крім третього (освітньо-наукового/освітньо-творчого) та наукового рівня вищої освіти. А також за ваучером можна отримати додаткову спеціалізацію та підвищити кваліфікацію за робітничими професіями і спеціальностями.

З повним переліком галузей знань і спеціальностей, за якими можна навчатися з ваучерем можна подивитись у таблиці за посиланням 


Які навчальні заклади можна обирати?

Подавати документи на вступ можна у заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, а також у підприємства, установи та організації, які мають ліцензію на освітню діяльність.


Як отримати ваучер? 

Для того, аби отримати ваучер, необхідно звернутися до центру зайнятості та подати відповідну заяву. Її можна подати особисто в паперовій або електронній формі. Останню необхідно буде завірити електронним підписом. 

Крім того знадобляться завірені копії наступних документів 

- паспорт громадянина України;

- трудову книжку (копія трудової книжки, довідка чи цивільно правовий договір) або відомості про трудову діяльність з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;

- документ про професійну (професійно-технічну) або фахову передвищу, або вищу освіту (копії таких документів) чи еДокумент про освіту;

- індифікаційний код;

- форма ОК-5;

- копія довідки внутрішньо переміщеної особи, де буде зазначено дату видачі та найменування органу, що її видав.


Коли отримувати ваучер? 

Рішення про видачу ваучера центр зайнятості прийме протягом восьми робочих днів з дня подання вищезазначених документів. А повідомлення про рішення надійде протягом трьох робочих днів, після його прийняття. Після того, як ви отримаєте повідомлення з рішенням щодо надання ваучера, у вас є п'ять робочих днів, щоб забрати його у центрі зайнятості. 

Ваучер дійсний протягом 90 днів після видачі його на руки. Тому за цей термін необхідно встигнути подати документи до навчального закладу, скласти вступні іспити та укласти договір про навчання. 


Чи можуть мене позбавити оплати навчання за ваучером? 

Так, у разі невиконання навчального плану центр зайнятості, який видав ваучер, може скасувати виплати. У разі дострокового припинення занять без поважних причин вам доведеться відшкодувати протягом 30 робочих днів частину витрат за період фактичного навчання.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися