Компанія Вагіфа Алієва відмовилася платити в столичний бюджет 130 млн гривень за будівництво ТРЦ "Ocean Mall"

У Києві розгорається скандал з будівництва ТРЦ "Ocean Mall", який будує компанія Вагіфа Алієва

ТОВ "Центр комерційних площ" судиться з Департаментом економіки та інвестицій Київської міськдержадміністрації (КМДА), вимагаючи розірвання договору пайової участі на будівництво ТРЦ "Ocean Mall". Про це повідомляє видання "КіевВласть".

Об'єкт будується біля станції метро Либідська навпроти ТРЦ "Ocean Plaza" і загрожує знищенням знаменитого "будівлі з тарілкою". Зазначене ТОВ входить в групу компаній відомого бізнесмена Вагіфа Алієва і, за даними чиновників КМДА, заборгувало міській скарбниці 129,7 млн гривень пайових внесків. У 2012 році "Центр комерційних площ" купив відповідну ділянку і права на будівництво на ньому у компанії з орбіти іншого великого забудовника - Василя Хмельницького, а в грудні 2019 року - продав фірмі, явно має відношення до того ж Вагифу Алієву, але вже без оформлення наступності в питанні сплати пайових внесків. Чиновники КМДА виграли "перший раунд" судових розглядів, забудовники мають намір взяти реванш в апеляції.

Як стало відомо KV, 15 червня 2020 року Господарський суд Києва відмовив ТОВ "Центр комерційних площ" (*) в задоволенні позову до Департаменту економіки та інвестицій КМДА (**) про розірвання договору пайової участі на будівництво "соціально-громадського комплексу".

Виходячи з даних кадастрової карти, згаданий в матеріалах справи соціально-громадський комплекс - не що інше як майбутній ТРЦ "Ocean Mall". Даний об'єкт будується поруч зі станцією метро "Либідська" прямо навпроти іншого великого ТРЦ - "Ocean Plaza".

Новий ТРЦ загрожує поглинути знамените "будівлю з тарілкою", де розміщувався Український інститут науково-технічної експертизи та інформації. Ще на початку 2018 року представники української науки і культури попросили українських чиновників не допустити знищення будівлі, яке входить в список важливих архітектурних пам'яток постмодерну не тільки в Україні, але і в Європі.

На думку керівництва ТОВ "Центр комерційних площ", бо відповідна земельна ділянка була продана, то компанія вже не виступає замовником будівництва і має право на розірвання договору пайової участі в розвитку соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури Києва.

15 червня 2020 року суд став на сторону Департаменту економіки та інвестицій КМДА. Одна з причин - ТОВ "Центр комерційних площ" не довело, що земельну ділянку було продано через складне матеріальне становище, як заявлялося. Втім, компанія не погодилася з таким рішенням Феміди і подала апеляційну скаргу. 13 липня 2020 року Північний апеляційний господарський суд відкрив апеляційне провадження у даній справі.

Як зазначено в матеріалах справи 5 травня 2008 року, між Головним управлінням економіки та інвестицій КМДА (з грудня 2013 року - Департамент економіки та інвестицій КМДА) і ТОВ "Інвестиційний союз (ІС)" Либідь "(***) був укладений договір пайової участі №424 у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва. Угода була підписана в зв'язку з будівництвом вказаною компанією "соціально-громадського комплексу" на земельній ділянці, обмеженій бульваром Дружби народів, вулицями Горького, Н. Грінченко і П. Любченко в Голосіївському районі столиці.

Витяг з матеріалів справи

При це 27 березня 2012 року ТОВ "Центр комерційних площ" купило у ТОВ "ІС" Либідь "земельну ділянку площею 2,4682 га за адресою: провулок Червоноармійський, 3 (кадастровий номер 8 мільярдів: 79: 054: 0029). 15 травня 2012 року зазначені компанії також уклали договір про відчуження майнових прав на передпроєктні пропозиції будівництва згаданого соціально-громадського комплексу. Таким чином, ТОВ "ІС" Либідь "продало ТОВ" Центр комерційних площ "можливість будівництва даного об'єкта.

6 липня 2012 року між Головним управлінням економіки та інвестицій КМДА, ТОВ "ІС" Либідь "і ТОВ" Центр комерційних площ "було укладено додаткову угоду до договору пайової участі №424. Тоді сторони визначили, що ТОВ "ІС" Либідь "зобов'язується сплатити пайовий внесок за 1-у і 2-у черзі будівництва, а ТОВ" Центр комерційних площ "- за 3-ю чергу будівництва.

20 вересня 2018 року, між Департаментом економіки та інвестицій КМДА і ТОВ "Центр комерційних площ" було укладено ще одну додаткову угоду до договору пайової участі №424. Даною угодою було встановлено, що компанія перерахувала в бюджет пайові кошти за 3-ю чергу будівництва в сумі всього 1,3 млн гривень і заборгованість перед столичною скарбницею зі сплати пайового внеску становить 91,8 млн гривень (станом на 10 серпня 2018 роки) . Потім, ймовірно, з урахуванням інфляції і штрафних станцій, сума боргу на кінець 2019 року і досягла 129,7 млн (лист департаменту від 17 грудня 2019 року.- KV).

picture

9 грудня 2019 року ТОВ "Центр комерційних площ" продало ТОВ "Таун Проперті" земельну ділянку площею 2,4682 га за адресою: провулок Лужевского Руслана (колишня назва - провулок Червоноармійський), 3. Як зазначено в рішенні суду, причиною продажу, за інформацією продавця, стало скрутне матеріальне становище продавця.

Ділянка на кадастровій карті

10 грудня 2019 року ТОВ "Центр комерційних площ" звернулося до Департаменту економіки та інвестицій КМДА з листом, в якому просив внести зміни в договір пайової участі від 5 серпня 2008 року №424 в частині припинення всіх своїх зобов'язань. Підставою для цього звернення послужив той факт, що дана фірма продала землю і заявила, що більше не була замовником будівництва.

Через тиждень, 17 грудня 2019 року, Департамент економіки та інвестицій КМДА повідомив "Центру комерційних площ" про відсутність правових підстав для розірвання договору пайової участі. Зазначалося, що компанія повинна проінформувати нового забудовника про необхідність звернення до чиновників для укладення додаткової угоди та внесення змін до договору в частині зміни / заміни сторони договору і об'єкта будівництва. У департаменті уточнили, що у ТОВ "Центр комерційних площ" існує заборгованість по внесенню пайового внеску у зв'язку з будівництвом 3-ої черги об'єкта в розмірі 129,7 млн. Відмова чиновників і послужив причиною для звернення ТОВ "Центр комерційних площ" до суду.

pictureНагадаємо, на початку серпня 2019 року КМДА виставила на громадські слухання проект Детального плану території (ДПТ) в межах вул. Дружби Народів, Велика Васильківська, Щорса, Володимиро-Либідська, Казимира Малевича, залізниці в Голосіївському районі Києва. Документ був профінансований фірмою з групи відомого столичного бізнесмена Вагіфа Алієва (на фото праворуч), і передбачає будівництво в зазначеній локації нового житла. Але головною метою документа, схоже, є розвиток мережі торгових центрів - в т.ч. добудова ТРЦ "Oceаn Mall". Зацікавлені сторони

За даними аналітичної системи Youcontrol, київське ТОВ "ИC" Либідь "було засновано в жовтні 2006 року. Керівником компанії вказано Олександр Гончар, кінцевим бенефіціаром - "Компанія" Оушен Плаза Проджект (Кіпр) ЛТД ". У свою чергу, засновниками вищезгаданої кіпрської фірми значаться житель Києва Василь Хмельницький, а також громадяни Швейцарії Сюзанна Валлабга і Джейпракаш Валлабга. Розмір статутного капіталу ТОВ "ИC" Либідь "становить 172,7 млн гривень.

Система Youcontrol вказує на той факт, що ТОВ "ИC" Либідь "входить інвестиційну групу UFuture. Вона об'єднує 290 компаній і має диверсифікований портфель активів в різних галузях - нерухомість, інфраструктура, промисловість, фармацевтика. Ключовою особою цієї групи є Василь Хмельницький - народний депутат IV (самовисуванець), V (БЮТ), VI і VII (обидва - "Партія регіонів") скликань.

ТОВ "Центр комерційних площ" було зареєстровано в лютому 2012 року. Керівником компанії значиться Андрій Кокуца, кінцевим бенефіціаром - громадянин Швеції Том Пер Андерс. Компанія має київську "прописку", а розмір її статутного капіталу становить 13,6 млн гривень.

Зазначена компанія входить в так звану Mandarin Plaza Group. Дана група об'єднує мережу ТРЦ в Києві. У портфелі групи - ТЦ "Мандарин Плаза", "Lavina Mall", ТРЦ "Ocean Mall", ТРЦ "Лісова", ТРЦ "Іподром", а також БЦ "Парус" і ЖК "Diamond Hill". Ключовою особою даної групи є бізнесмен Вагіф Алієв. За даними журналу "Наш час" та інвестиційної компанії Dragon Capital, в 2019 році Алієв займав 18 місце в списку найбагатших українців зі статками у розмірі 385 млн доларів.

Київське ТОВ "Таун Проперті" було засновано в липні 2011 року. Засновником і керівником компанії значиться житель міста Боярка Києво-Святошинського району Київської області Дмитро Ліпчанчук. Розмір статутного капіталу - 30 тис. Гривень.

Відзначимо, ТОВ "Центр комерційних площ" і ТОВ "Таун Проперті" мали або до сих пір мають явний зв'язок. Так, обидві компанії офіційно зареєстровані "по сусідству": ТОВ "Таун Проперті" юридично знаходиться за адресою вул. Мечникова, 2 літ. А (Печерський район), а ТОВ "Центр комерційних площ" - по вул. Мечникова, 2. Крім того, ТОВ "Таун Проперті" виступає одним із засновників ТОВ "Блокбастер Молл" - кінцевим бенефіціаром цієї фірми є компанія "Нортвок АБ", якій офіційно володіє той же швед Том Пер Андерс. Як відомо, ТРЦ "Блокбастер Молл" - один з проектів Вагіфа Алієва, який нещодавно був переданий в управління його партнера Олександра Спектра.

Нагадаємо, Департамент економіки та інвестицій КМДА з 16 лютого 2018 року очолює Наталія Мельник (на фото зліва), що замінила на цій посаді Світлану принади. Діяльність зазначеного департаменту до останнього часу курував перший заступник голови КМДА Микола Поворозник, який 18 квітня 2020 року на час був відсторонений від виконання своїх обов'язків.

На даний момент його обов'язки виконує заступник голови КМДА Валентин Мондрієвський.

Відзначимо, що Вагіфа Алієва називають бізнес партнером народного депутата України Вадима Столара. Разом вони будували поруч зі станцією метро "Театральна" офісний центр, який під тиском киян віддали під Музей Києва.

Крім того, сім'я Столара причетна до скандальної забудови на Нікітській Слобідці. Його мати була співвласницею, а батько - директором фірми "Майк", на яку виводилася земля під зазначене будівництво.

Також, за даними видання "Наші гроші", Столара пов'язують з будівельною аферою "Еліта-Центр": в середині 2000-х він був співвласником ТОВ "Еліта-Будінвест", через ТОВ "Марс-1" частку в цій компанії мали Інна Майструк і Олександр Волконський, якого вважають організатором афери "Еліта-Центр".





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися