Держбюджет-2024: до чого готуватися бізнесу у Києві

Який кошторис готуються ухвалити народні депутати

У проєкті державного бюджету України на наступний рік пріоритетом буде спрямованість на оборону та зменшення витрат на нецільові програми. Про це в ефірі національного телемарафону розповіла голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради України Роксолана Підласа, передають "Коментарі".

Планується, що надходження податків до державного бюджету на 2024 рік становитимуть понад 1,5 трильйони гривень, а витрати на сектор оборони — майже така ж сума, але значно більша. Податками і доходами від митниці різницю покрити неможливо. До внутрішніх ресурсів на покриття витрат на оборону у 2024 році залучать дивіденди державних підприємств. Мова йде про близько 183 мільярдів гривень.

"Національний банк України перерахує частину свого чистого прибутку до державного бюджету 17,7 мільярдів гривень. Крім того, буде продовжуватись мала приватизація, яка залучить 3-4 мільярди гривень. Цих ресурсів має вистачити на оборону", — сказала Підласа.

За її словами, витрати на виплату пенсій та інші потрапляють в площину дефіциту державного бюджету на 2024 рік. Така ситуація вже буде третій рік поспіль. Видаткова частина бюджету в два рази більша, ніж була до початку повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну. Усі необоронні видатки покриваються за рахунок коштів міжнародних партнерів, кредитів і грантів.

"Уряд буде говорити з міжнародними партнерами, що в наступному році нам потрібно отримати 43 мільярди доларів. Курс долара рахують по 41,1. Це не означатиме, що в банках долар стільки коштуватиме. Це не означатиме, що це буде фактичний курс, тому що у нас с 24 лютого діє фіксований обмінний курс, який зараз зафіксований на позначці 36,6 гривень за долар", — розповіла голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради України.

Окрім того, в українському парламенті готуються ухвалити жорсткі зміни до державного бюджету ще й на цей рік, що вплине на бюджети регіонів. Пропозиція уряду — спрямувати частину військового податку на доходи фізичних осіб з місцевих бюджетів до центрального бюджету

"Всі видатки на будівництво та відновлення інфраструктури ми скорочуємо в наступному бюджеті. Не буде історичного дорожнього фонду. Дороги не будуть будуватися. Не буде ніяких депутатських фондів — "соцеконому" і Державного фонду регіонального розвитку, в рамках якого дуже часто будували об’єкти спортивної та соціальної інфраструктури. Не буде інвестиційних проєктів Мінекономіки, в яких вони реконструювали об’єкти державної власності", — розповіла народна депутатка.

У Фонді ліквідації наслідків збройної агресії значно скоротять бюджет у 2024 році. Його доходи будуть наповнюватися лише з двох джерел — конфіскації російських активів на території України та донорських надходжень від міжнародних партнерів. Місцевій владі також пропонують обмежити бюджети на 2024 рік та направити резерви на соціальні потреби та підтримку Збройних сил України. Нардепи планують ухвалити державний бюджет на наступний рік всередині листопада

Читайте також, що у Києві анонсували старт великої приватизації.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися