У Києві готують дуже жорсткі зміни до державного бюджету

Що планують ухвалити народні депутати та як це стосується регіонів

В українському парламенті готуються ухвалити жорсткі зміни до державного бюджету на цей рік, що вплине на бюджети регіонів. Про це в ефірі національного телемарафону розповіла голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради України Роксолана Підласа, передають "Коментарі".

Наступного тижня народні депутати України мають розглянути правки щодо державного бюджету на цей рік та почати розглядати головний кошторис країни на 2024 рік. Кабінет міністрів України просить додати 317 мільярдів гривень, з яких 303 мільярди повинні піти на потреби оборони. Для Збройних сил України пропонують додатково виділити близько 196 мільярдів гривень на забезпечення і окремо — 13,2 мільярди гривень на закупівлю та модернізацію військової техніки, близько 40 мільярдів гривень потрібно для Національної гвардії, по 20 мільярдів гривень — для прикордонників та Національної поліції.

"Ці гроші нам потрібно буде додавати в будь-якому випадку. Я думаю, що усі народні депутати підтримають цю пропозицію, тому що у нас фактично немає іншого виходу, крім як фінансувати оборону. Оборона може фінансуватися лише з внутрішніх ресурсів, з коштів, які сплачують українські платники податків, через податки, через збори на митниці. Крім того, можна залучати кошти у вигляді боргу — розміщувати військові облігації. Можна щось приватизувати", — сказала Підласа.

За її словами, мала приватизація принесла до державного бюджету України близько 3,5 мільярдів гривень, але цього недостатньо. У змінах до держбюджету на 2023 рік передбачено близько 208 мільярдів гривень запозичити на внутрішньому ринку через розміщення облігацій внутрішньої державної позики і приблизно 26 мільярдів гривень — перевиконання різних неподаткових надходжень.

"Решта 69 мільярдів — виникає питання, як їх покрити. Ми можемо спробувати трошки більше запозичити. Можемо спробувати якісь додаткові податки зібрати, більше, краще. Але ми розуміємо, що підвищувати податки ми точно не будемо. Тут виникає пропозиція уряду — переспрямувати частину військового податку на доходи фізичних осіб з місцевих бюджетів до центрального бюджету", — розповіла голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради України.

Місцева влада на такі ініціативи з бюджетом реагують "дуже погано", зазначила Підласа. Однак у місцевих бюджетів є понад 200 мільярдів гривень залишків, які вони можуть використовувати для різних потреб, зокрема — для соціальних. Використовувати міжнародні гранти не можна, щоб заплатити грошову винагороду українським військовим на фронті, додала політикиня. Натомість в місцевих бюджетах є ресурси, які вони можуть спрямувати на оборону.

"Мені здається, що це справедливо, коли в країні війна, то місцеві і центральний бюджет спрямовують усі свої ресурси на оборону, а не на те, щоб бруківку перекладати, стадіон будувати, біатлонну трасу будувати", — прокоментувала Підласа ініціативи уряду.

Наприкінці цього року буде понад 90% співвідношення зовнішнього боргу до ВВП. І це потрібно буде все віддавати, а джерела фінансування оборони вкрай обмежені. Реформи щодо підвищення податків швидко результатів на дадуть, підсумувала голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради України Роксолана Андріївна Підласа.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що під стінами Київської міської державної адміністрації відбувся масштабний протест проти марнотратства столичної влади. Люди вимагали припинити "відмивати" гроші на тендерах та спрямувати їх на Збройні сили України. У знак протесту проти марнотратства столичної влади стіну столичної мерії облили червоною фарбою. Серед учасників мітингу було багато молоді. 

Читайте також, що кияни вимагають від влади нерозкішного бюджету під час війни.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися