Експерт проаналізував бюджет Києва на 2024 рік

Як витрачатимуть гроші у столиці

Видаткова частина бюджету Києва на 2024 рік становитиме 82 мільярди гривень, з яких 58 мільярдів гривень – загальний фонд та 24 мільярди гривень – спеціальний. Як витрачатимуть гроші у столиці, розповів аналітик Олексій Кущ, передають "Коментарі".

"На заробітну плату буде витрачено понад 19 млрд. грн. або 23%. І це не лише вчителі та лікарі. Наприклад, департамент молоді та спорту – 339 млн грн на оплату праці. Тому що мер молодіжний та спортивний. На департамент культури – 395 млн грн. Соціальної політики – 920 млн грн. Освіта – 849 млн грн", — зазначив Кущ.

На потреби Київської міської державної адміністрації заклали 227 млн грн, у тому числі на сам апарат – 208 млн грн. На Київраду – 85 млн грн.

"Інвестицій немає, але на зарплату департаменту інвестицій та економіки піде 54 млн грн. На департамент фінансів – 39 млн. Промисловість у столиці ліквідована як клас, але для індустріального форсу є цілий департамент промислового розвитку, на зарплату якого піде 18 млн грн. Управління реклами теж на бюджеті сидить – 10 млн. Земельні ресурси – 30 млн. Департамент фінансового контролю – 14 млн грн", — продовжив експерт.

Аналітик також розповів про інші витрати, закладені у столичний бюджет. На його думку, основна проблема в тому, що 99% киян навіть поверхово не вивчали бюджету Києва і, більше того, не знають, де з ним ознайомитися. При цьому київська влада, незважаючи на 14 млн грн зарплати департаменту громадських комунікацій, не спромоглася розробити доступні мультимедійні інструменти ознайомлення київської громади з бюджетними показниками.

"У Києві постійно руйнуються історичні будинки, але департамент охорони культурної спадщини добре їсть — 28 млн грн на оклади згідно зі штатним розкладом. Жахлива, хаотична забудова столиці не заважає управлінню містобудування та архітектури отримувати 29 млн. грн. До речі, є ще й департамент будівництва та житлового забезпечення – 21 млн грн. Цікаво, кого він забезпечує житлом?" — аналізує Кущ.

Один із "найнедолюбленіших департаментів" — це ІТ. На нього планують витратити 8 млн грн, хоча фахівці тут потрібні дійсно високооплачувані, вважає експерт.

"Ось не любить наш мер це слово – "діджиталізація". Загалом, крім 19 млрд грн. на зарплати (23% від сумарного бюджету), на розвиток піде 35 млрд грн. або 42%. Майже мільярд доларів на капекс, тобто капітальні витрати за рік, а мости падають... А деякі мости роками недобудовуються. Я вже не говорю про нові станції метро, за Кличка їх, напевно, принципово не відкривають. Хоча зараз є один аргумент – війна. Але станції метро не відкривали і в відносно спокійний час (2016-2021). Так, один рік пандемії, але хоч би майже готову станцію на Львівській площі можна було запустити? Або одну із станцій на Виноградар", — розповідає далі Кущ.

На комунальні послуги та енергоресурси у Києві наступного року планують витратити 2,8 млрд грн, або 3,41%. Це до питання щодо встановлення у Києві адекватних тарифів, адже киян переконують, що столичний бюджет багато витрачає на комуналку у вигляді дотацій для мешканців столиці.

"Може вся річ у тому, що господарем міста та бюджету є зовсім не громада, а група "дотичних" осіб? На жаль, культури спілкування влади та суспільства у нас немає і вона не скоро з'явиться, бо люди обирають керівників міста, не виходячи з представленого бізнес-плану у вигляді доходів та видатків бюджету, а виходячи з вкрай суб'єктивних та ірраціональних оцінок", — вважає аналітик.

Щодо податків, то у Києві "йде гризня" за податок на доходи фізичних осіб військових, а не за створення пільгових податкових зон для залучення бізнесу до міста. У цей час кількість прекрасних, старовинних будівель, що пустують і руйнуються, у Києві просто жахає.

"Достатньо пройтися вгору від Майдану до Софії, потім подивитися на замок Річарда на Андріївському та завершити – Гостинним двором на Подолі. І так продовжуватиметься доти, доки не зміниться сама філософія виборів в Україні, і до Києва зокрема", — підсумував експерт.

Нагадаємо, у Києві відбудуться електронні аукціони з продажу права власності і оренди п’яти земельних ділянок. Про це розповіли у Департаменті земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації. Які саме земельні ділянки виставили на продаж у столиці — читайте за посиланням.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися