Ціни на оренду квартир в Києві значно впали: як змінився ринок через війну

Скільки коштують квартири у столиці, та яка ситуація в регіонах

Повномасштабна війна спричинила кардинальні зміни на ринку нерухомості не тільки у столиці та Київській області, а й в інших регіонах. Як змінилися ціни на квартири, розповіли під час національного телемарафону, передають "Коментарі".

Олеся життям на Троєщині задоволена, хоча раніше про цей житловий масив чула не зовсім позитивні речі. До Києва жінка переїхала з родиною після життя під постійними обстрілами на півдні України. Довго квартиру у столиці шукати не довелося, дивується Олеся

"Повна окупація міста, тому ми змушені були переїхати. Залишався невеликий бюджет, і ми вирішили його акумулювати на пошуки квартири", — зазначила переселенка.

У Деснянському районі Києва двокімнатну квартиру з ремонтом у будинку біля зупинки трамваю родині вдалося орендувати ще й з бонусом від власника.

"Власник житла, в якому ми зараз живемо, взяв на себе комісійні ріелтора. Це сім тисяч гривень. Двокімнатна квартира, повністю облаштована. Зараз це дешево. Я так розумію, за цю ціну, мабуть, раніше можна були орендувати маленьку однокімнатну", — повідомила Олеся.

У центрі Києва, на Печерську, вартість оренди квадратних метрів зараз коштує стільки, скільки до війни у віддалених спальних районах столиці, кажуть ріелтори. Загальна тенденція по Києву — зниження орендної плати за нерухомість — подекуди з 11 до 6 доларів за квадратний метр.

Наприклад, квартиру площею 40 квадратних метрів у двох хвилинах пішки до метро зараз можна орендувати за 8,5 тисяч гривень. "Звісно, після закінчення воєнного стану такої ціни не буде. Чим менше вартість квартири була до війни, тим на менший відсоток знизилась ціна — на 15-20 відсотків. Ті квартири, що до війни були в середньому й вище за середній бюджети, вартість впала реально на 35-45 відсотків", — розповіла директорка ріелторського об’єднання Юлія Курганова.

Елітне житло у Києві взагалі зараз майже за безцінь, зазначає експертка. Знижки на нього сягають до 70%, аби ж не пустувало при низькому попиті. Саме попит зумовив загальне падіння цін на Київщині та у південних регіонах України. Середня вартість оренди однокімнатної квартири в Київській області впала на 20% та сягає близько 8,8 тисяч гривень.

В областях близьких до фронту — Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській — ціни навпаки зросли в середньому на 15-30%. Це обумовлено напливом переселенців в цих регіонах. Космічно підняли ціни у західних містах. Наприклад, в Ужгороді, Івано-Франківську і Львові оренда квартири зросла до понад 200%.

"Кому війна — кому матінка рідна. Ту хатинку, що в Івано-Франківській області до війни, дай Боже, щоб вона здавалася за 5-7 тисяч гривень, мені особисто її пропонували за 700 доларів. На заході країни попит спав, ціни повинні були падати, а власники не хочуть їх знижувати, бо їм сподобалося", — прокоментувала директорка ріелторського об’єднання Юлія Курганова.

За даними опитування ріелторського об’єднання, половина орендодавців все ж готові поступатися в ціні. Третина власників готові піти на індивідуальні поступки, як-то проживання більше людей або з тваринами.

В Асоціації ріелторів України прогнозують, що восени попит на орендоване житло зросте, якщо університети та школи повернуться до зайнять за партами. "Попит буде повертатись, і ціни тоді не будуть знижуватись, а навіть десь будуть підвищуватись", — вважає голова Асоціації ріелторів України Юрій Піта.

Однак під час війни попит на нерухомість може змінюватись щодня. Ріелтори радять на етапі угоди щодо оренди житла офіційно закріпити домовленості з власником на певний період, щоб зафіксувати ціну. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися